Värme ger dyrare energi

Det är varmt – idag har det varit nästan 30 grader här i Barsebäckshamn. Dagens Industri har en artikel om att sommarvärmen bäddar för dyr el. Vattenmagasinen fylls nu inte på som de borde för att ge oss billig energi i höst. Och man spekulerar i att effekten av det något lägre olje- och kolpriset äts upp av det torra vädret. Elpriset ligger idag på ca 55 öre kWh vilket är en fördubbling sen i våras. I värsta fall tvingas man starta oljekraftverk och då kommer elen att kosta 1 kr kWh.

Annat var det för ett år sedan – då regnade det varenda dag. Och vi kunde inte ens komma ner till vårt lilla badställe för det var en stor vattensamling där – kolla in bilderna på blogginlägget för ett år sedan om du vill minnas den miserabla sommaren 2007.

Och i Sydsvenskan kan man på ekonomisidorna läsa om dyrare bensin och diesel igen. Där står det så här: ”oljan är sedan länge en bristvara och därför är den mycket priskänslig för alla spekulationer om begränsningar i tillförseln”.

Intressant att denna fysikaliska fakta äntligen fått fäste även på ekonomiredaktionerna. Jag har i mina föredrag i 3-4 år diskuterat blandannat oljetillgången och hur den kommer att påverka resandet och samhället. Och nu ser vi hur detta börjar bli verklighet. Och nu diskuteras oljeprisvariationerna på någon dollar upp eller ned i stort varje dag i media. Fortfarande tror en del att hela prisstegringen helt beror på spekulationer. Säkert försöker en del oljehandlare göra pengar på det redan höga priset – men till största delen beror priset på det enkla sambandet mellan tillgång och efterfrågan. Och efterfrågan ökar varje dag – medan tillgången minskar. Alltså ökar priset – inget konstigt med det.

Och så lär det blir – lika bra att vi vänjer oss vid höga energipriser och så snabbt som möjligt genomför smarta effektiviseringar som jag tidigare skrivit om.

I morgon skall vi packa för att på måndag resa till Spanien för att kolla in världsutställningen i Zaragoza, som handlar om en annan resurs som det är knappt om – vatten. Funderar på om jag skall ta med datorn och blogga.

Dags att svalka sig med ett dopp igen.

Länkar:
DI-artikeln
Sydsvenskan om oljan
Bloggen för ett år sedan

4 kommentarer
 1. Johan Erlandsson
  Johan Erlandsson says:

  Kan avstående från resor till Zaragoza vara en del av smarta effektiviseringar?

  Och så lär det blir – lika bra att vi vänjer oss vid höga energipriser och så snabbt som möjligt genomför smarta effektiviseringar som jag tidigare skrivit om.

  I morgon skall vi packa för att på måndag resa till Spanien för att kolla in världsutställningen i Zaragoza

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Säkert så! Fast familjen tycker det blir väldigt mycket miljö, och älskar att resa….

  Och för egen del så: 20-25 resor med tåg istället för flyg till Stockholm per år, tåg till de flesta ställen man tidigare körde bil till, biogasbil etc, bostad på gångavstånd till jobbet etc gör ju en del.Mina utsläpp är som en normalsvensk, trots mycket jobbresor.

  Men visst – det räcker ju inte.

  Och DN redovisar idag att svenskarna fortsätter att öka sitt flygande..

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Hej!

  Jag tycker det är trist med folk som klagar när Christer Ljungberg någon gång gör en resa som inte är med cykel/till fots/tåg/biogasbil.

  Tänk om alla kunde försöka resa som han gör. Då skulle vi kunna minska bilar och flyg en hel del. Dessutom tror jag inte att någon av de som klagar på resandet själva försöker åka tåg kors och tvärs genom Europa istället för att flyga.

  Jag tycker du är ett inspirerande föredöme Christer!

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Anonym, både Johan och jag är hårdkokta tågåkar-trädkramar-freaks, även på europaresor, bara så du vet :-)

  Du har en poäng i att man inte ska klaga för mycket på andra, men samtidigt måste man få diskutera dom här frågorna.

  Christer har ju rätt när han konstaterar ”det räcker ju inte”. Dessvärre och tyvärr!

  Erik Sandblom

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.