700 års-slavar till din tjänst

Nate Hagen, peak-oil-specialist från Vermont University, håller många intressanta föreläsningar kring ämnet olja och framtid. Många av dem kan du hitta på internet.

Föreläsningarna innehåller intresseväckande fakta och idéer. I en intervju, som jag fått länkad av PO Hall, pekar Hagen på hur oljedopat hela vårt samhälle är. En amerikan förbrukar enligt Hagen varje år 57 fat olja. Varje fat innehåller energi som motsvarar ett arbete som det det en människa 12,5 år att utföra (tänk på att ersätta grävskopor med folk med spadar…. Detta betyder att varje amerikan har 700 årsslavar till sin tjänst.

Om jag förstår siffrorna på Petroliumsinstitutets webb-plats rätt så använder vi i Sverige ”bara” ca 10 fat olja per invånare och år. Så vi har ”bara” 125 årsslavar som går på olja.

Hagen diskuterar också möjligheten att byta till biobränslen. Han har rätt i stort – vi klarar inte att ersätta denna enorma energimängd oljan ger oss med biobränslen. Vi måste helt enkelt effektivisera – minska behovet av energi – oavsett källan.

Och lyssna särskilt den sista minuten när Hagen pekar ut vilken typ av kapital som blir viktiga inom 20-30 år: byggt kapital (byggnader, vindkraftverk etc), mänskligt kapital (kunskap, vänner etc) och naturkapital. Det finansiella kapitalet kommer att minska i betydelse när den eviga tillväxten inte längre fortsätter i termer av pengar. Spännande, eller hur?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.