Arp ut och oljan ner

Volvo PV:s VD Fredrik Arp avgår. Inte konstigt – det går inte så bra för Volvo och någon syndabock skall man hitta. Men felet är nog tyvärr inte Fredrik Arps. Att Volvo inte gör de bilar kunderna vill ha idag -läs bränslesnåla och miljöanpassade – är beslut som togs innan Arp blev chef.

Och så sjönk oljepriset – för att eländet i New Orleans inte blev värre än det blev. Det kommer ”bara” att kosta 25 miljarder att återställa staden den här gången. Och inte mycket av raffinaderikapaciteten gick åt skogen. Så klart att oljepriset går ner.
Det förvånar mig hela tiden hur extremt kortsiktiga ekonomerna är idag. Ingen tycks fundera över att oljan är en ändlig resurs och att konsumtionen hela tiden stiger, och produktionen inte ökar. Och att tillgänglig olja bara blir mindre och mindre. Och att exponentiell utveckling i slutna system (vi har bara en jord – vad jag vet) inte är möjligt i längden. 
Dags att packa väskan – tåget går 07.28 i morgon. God natt.
Länkar:
2 kommentarer
 1. Claes Neuman
  Claes Neuman says:

  Jag tror att om vi någonsin ska lyckas bromsa ökningen av koldioxid i atmosfären så måste det till hårda restriktioner och förbud. Nya oljefält och kolgruvor borde inte få öppnas och befintliga borde så småningom stängas.
  Lars Calmfors konstaterar i en utredning till regeringen att om vi lyckas minska vår konsumtion sjunker efterfrågan så att priset sjunker. Och då finns alltid någon annan som ökar sin konsumtion. Utan förbud, både nationellt och internationellt kommer så småningom all koldioxidproducerande olja och kol att eldas upp i atmosfären. Växthuskatastrofen är därmed ett givet scenario med 100%-ig sannolikhet om vi inte tar besluten att globalt i alla länder förbjuda både förbränning och utvinning av dessa bränslen.
  Alternativen till kol- och oljeberoendet har funnits hela tiden. Det finns mängder av tekniska alternativ till att klara livsstilen. Men så fort alternativen börjat ta marknadsandelar har oljeindustrin och de oljeproducerande länderna sänkt oljepriset för att konkurrera ut dessa.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Jag har svårt att se hur man kan förbjuda användande av olja och kol. Enda sättet är att med skatter och avgifter göra effektiviseringar och framtagande av bättre alternativ lönsamma.

  Om koldioxidskatten är hög lönar det sig inte att starta nya kolgruvor…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.