De bortglömda böckernas gravkammare

På vårt Stockholmskontor finns ett övernattningsrum för oss som jobbar i Lund. Häromkvällen upptäckte jag att bokhyllan med pocket som folk lämnat efter sig hade växt rejält. Och som ni vet ”visa mej din bokhylla så skall jag säga dej vem du är”. Så nu skall du få chansen att se vilka vi på Trivector är. Så här ser bokhyllan ut just nu:

Låt det aldrig ta slut
Åke Edvardsson

(vi hade den som sommarpresent från Trivector ett år – och det är tyvärr ingen höjdare)

Grabben i graven brevid
Katarina Mazetti
(filmen har man ju sett…)

The last juror
John Grisham
(hur många har karln skrivit?)

Flickan med pärlörhänge
Tracy Chevalier
(har inte läst boken men filmen med Scarlet Johansen är strålande)

Mörker som gör gott
Thomas Engström

Rum nummer 10
Åke Edvardsson

En midsommarnattsdröm
Arne Dahl
(alla böckerna i Dahls dekalog om A-gruppen är bra, även denna)

Mannen från Bergen
Kjell Eriksson

Mörkertal
Arne Dahl
(…och han har just kommit ut med en elfte som fått kanonkritik, och som jag är jättespänd på. Ligger och väntar där hemma.)

Kroppsspråk
Patricia D. Cromwell

…och jag vill leva
Ulrika Sandén

Underströmmar
Joanne Harris

Matildas sista vals
Tamara McKinley

Göteborgsmorden
Sven Westerberg

Edward Finnigans upprättelse
Roslund & Hellström

Glasbruket
Arnaldur Indridason

Lewis resa
Per Olov Enquist
(inte lika bra som Livläkarens besök – men nästan)

Svart Krabba
Jerker Virdborg

Ralphs party
Lisa Jewell

Vince & Joy
Lisa Jewell

Ett fruset liv
Karin Wahlberg
(trots att hon är Lundaförfattare har jag inte läst någon – men de finns alla i vår bokylla hemma)

Skuggorna och regnet
Håkan Nesser
(jag har inte läst någon av Van Veeteren-böckerna, men alla Nessers övriga. Detta är hans bästa bok tycker jag. Det tycker Nessers fru också berättade han när jag sa det till honom vid signeringen av hans nya bok i Lund för ett par veckor sen. ”När du får frågan om vilken som är din bästa bok skall du svara ”Skuggorna och regnet” hade hon sagt.)

Det onda ögat
Björn Larsson
(Björn Larsson – också en Lundaförfattare- som jag läst allt av, tillhör mina absoluta favoriter. Detta är nog den enda av hans böcker som inte på något sätt handlar om havet. Men den är en mycket bra thriller trots det. Björn Larsson kom i våras med en novellsamling ”Filologens dröm” som handlar om forskare och forskningen villkor på ett mycket njutbart, skönlitterärt sätt. I boken förstår man att Larsson tyvärr fått skrivkramp och att det därför är några år sedan hans senaste roman ”Den sanna berättelsen om Inga Andersson, som jag tidigare skriviot om i FRA-sammanhang. Alla Larssons böcker är mycket bra. Läs dem!)

Trollkarlen från Lublin
Isaac Bashevis Singer
(Lättläst för att vara en nobelpristagare – och bra)

Dansare
Colum McCann

Tusen små bitar
James Frey

Påven Johanna
Donna Woolfolk Cross

Linda – som i Lindamordet
Leif GW Persson

Kungsholmsmorden
Lars Bill Lundholm

Den långa flykten
Richard Adams
(kaninerna lever – eller? Jag har inte läst denna allegori, men flera av Adams senare böcker.)

Mördare utan ansikte
Henning Mankell
(en i raden av alla Wallander-deckarna. Jag har läst alla men kan inte återberätta en enda. Fast jag gillade dem när jag läste dem. Samma fenomen som med Guillous Hamilton-böcker. De berättar en del intressant om vår tid – och är utmärkt underhållning – men de fastnar inte. Har just påbörjat Guillous nya bok – med Hamilton igen – och jag gillar den redan.)

Resten av böckerna har jag inte läst själv. Om någon hittar en favoritbok i listan så tipsa gärna!

(”De bortglömda böckernas gravkammare” är ett mystiskt ställe dit alla bortglömda böcker från antikvariat, lagerrensningar osv hamnar i Carlos Riuz Zafóns underbara bok ”Vindens skugga”. Dit kommer den 10-årige Daniel tillsammans med sin pappa. Som traditionen bjuder får han en bok med sig därifrån. Det blir den mystiska Vindens Skugga av Julián Carax. Daniel startar ett sökande efter mer kunskap kring Carax och dras därmed in i en fascinerande mystisk intrig som håller intresset uppe ända till sista sidan.

Jag har just avslutat denna flödande äventyrsroman, eller deckare om man så vill. Boken utspelar sig i 50-talets Barcelona, och jag påbörjade den när jag var där i somras. Zafón har tidigare varit manusförfattare i Hollywood, utan större framgång enligt egen utsago, och boken är en bestseller över hela världen, och en av Spaniens mest lästa böcker. Detta gör den naturligtvis suspekt för vissa recensenter. Strunta i det – den är kanon.)

Förlagets sajt på spanska om Vindens skugga
Carlos Riuz Zafóns egen sajt på engelska – bl a med egenkomponerad musik till boken

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.