Externhandel och externuniversitet

Det regnade i Växjö i morse. Hann bli ganska våt på den korta promenaden från hotellet till konserthuset där ”Växjösamtalet” ägde rum. Vi var väl ca 100 arkitekter och planerare som förde samtal under temat ”Stadens värden och hållbarhetens krav”. Fem olika samtal fanns att välja på, och jag höll i samtalet ”Istället för bilen”.

Diskussionen blev intressant och här kommer några highlights:

”Ett av skälen till att vi har den situation vi har med ökande biltransporter är att konsumtionen blivit en folksport”

”Vi skall bygga staden så att folk inte har behov av att ta bilen”.

”Men då krävs också en ny mental logistik – mycket sitter i våra huvuden”.
Hela referatet från alla samtalen kommer inom ett par dagar att finnas på www.vaxjosamtalet.se.
På den efterföljande paneldiskussionen kom bland mycket annat frågan om externhandel upp. En av paneldeltagarna, Åsa Karlsson från kommunstyrelsen i Växjö, som i övrigt verkade vara en klok kvinna, tyckte att externhandeln var ju bra eftersom folk ville ha den. Och man kunde ju inte kräva att man sprang runt i Växjö med två små barn för att handla stövlar. Men att biltrafiken naturligtvis skulle betala sina kostnader. Och man kunde minsann satsa både på externhandeln och centrum.

Jag kände mig manad att påpeka att forskningen sedan minst 10 år visat att externhandeln utarmar centrum och generera mer trafik. Men också att problemet förmodligen löser sig själv om biltrafiken skall betala sina kostnader. Fast kanske redan före det när bränslekostnaderna stiger.

Mot slutet av diskussionen reste sig en man som enligt namnskylten var generalsekreterare för Stockholms Koloniträdgårdsförening och citerade Sven Delblanc som skulle har sagt att bilen var – håll i er nu – ”den perversa individualismens illusoriska frihetssubstitut”. När jag googlar det så tycks det stämma. Han skall ha skrivit detta i en artikel med namnet ”Kommunikationernas sammanbrott” i kulturtidskriften” Ord&Bild nr. 8/1972.

Innan tåget gick hann jag besöka Dan, barnens plastkusin, som just börjat plugga i Växjö. Han bor i en kanontrevlig studentlägenhet alldeles vid stationen. Men kände att det kanske ändå var fel på grund av att alla kompisar, fester etc, är ute vid universitet. Så kan det gå när man inte lägger universitet inne i staden. Mer transporter och mindre stadsliv. Externuniversitet är nästan lika kass som externhandel.

2 kommentarer
  1. Daniel
    Daniel says:

    Sista meningen är fantastisk. Själv är jag oändligt glad att jag läste vid Uppsala Universitet istället för Stockholms. Fast i ärlighetens namn är studentvärlden i U:a en egen värld som inte möter det ”civila” samhället så värst ofta. Fast rent fysiskt överlappar de varandra och det kanske är gott nog i jämförelse med en del andra städer/universitet.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.