Gult är det nya gröna

Vattenfall har startat en kampanj för att vi skall minska de klimatpåverkande utsläppen. En mycket välgjord och dyr sajt berättar om allt man kan göra för att minska koldioxidutsläppen. Om man skriver på deras upprop tillverkar de en gul plastgubbe och skickar den runt Europa. Just nu har 55.000 europeer skrivit på. Men det tycks gå sakta – för en vecka sen var det typ 45.000.

Det hade varit mycket bättre om Vattenfall hade slutat bygga nya kolkraftverk och satsat på förnyelsebar energi istället. Yellow-wash någon?

Tydligen har bolaget fått mycket kritik för Lars Josefsson har sett sig tvungen att försvara sig. Typ: ”Den som är en del av problemet kan också vara en del av lösningen”. Frågan är då gula gubbar är bäst?

I min email får jag idag också ett mail från en reklambyrå som handlar om el-bolaget Yello Strom som ägs av EnBW som är Tysklands tredje största elbolag, De vill att jag skall skriva om deras nya sajt Strömbanta som lanseras idag. Där får man lära sig hur man minskar sin energifröbrukning (ha locket på kastrullen, använd lågenergilampor, dammsug kylskåets baksida etc). Man kan sen vara med i en tävling om vem som strömbantar mest.

Att spara och effektivisera är bra. Men det hade varit ännu bättre om Yello Strom hade köpt sin el av en leverantör som satsade på förnyelsebar el. Nu köper man på den nordiska elbörsen Nord Pool, och får då en mix av både förnelsebara källor, och fossil el och kärnkraftsel. Denna mix ger ca 10 ggr högre koldioxidutsläpp än om man bara köper vattenkraftel.

Men gult säljer tydligen bra i år…..

Länkar:

Vattenfalls gubbsajt (både Josefsson och de gula)
Josefssons försvarstal
Strömbanta
Yellostrom

1 kommentar
 1. Anders
  Anders says:

  Vilket trams, rent ut sagt!
  Den här gula plastgubben, som kräver energi att tillverka och skicka runt Europa…bara där känns allting synnerligen feltänkt.. en plogrej. Så tragiskt.

  Lägg ner. Gör nytt. Gör rätt.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.