Planeten 2050

I går kväll var jag Grand Hotel här i Lund och lyssnade på några av de miljö- och klimatforskare som just nu är här för konferensen ”The planet in 2050”. Det är ett stort antal av världens just nu mest intressanta forskare inom detta område som är samlade.

Det var ett tillfälle när ungdomar skulle få ställa frågor till några av forskarna. Jag hade hoppats på att Bob Constanza, University of Vermont, och Johan Rockström, Stockholm Environment Institute, skulle vara där. De brukar uttrycka sig på ett klart och tydligt sätt, om varför världen ser ut som den gör, och vad vi behöver göra för att vända utvecklingen.

Ingen av dem var tyvärr med på utfrågningen, men väl 5 andra komptenta och sympatiska forskare. Fast mest intressanta var egentligen ungdomarna som ställde frågorna. Gymnasieungdomar, med perfekt engelskt uttal, och väldigt kloka frågor. Kanske inte så mycket nytt från forskarna om man är insatt i frågan, men inspirerande och hoppfullt att höra ungdomar ställa de rätta kloka frågorna.

Forskarnas budskap till ungdomarna var ungefär samma som jag själv brukar tjata om: Jo det är bra om vi alla gör vad vi kan. Men det kommer inte att räcka, så vi måste också påverka våra beslutsfattare att hjälpa oss genom att ändra i strukturerna så det blir lätt att göra rätt.

Vill man se vad Johan Rockström, chef på Stockholm Environment Institute, säger så finns en bra artikel i gårdagens Svd.

Länkar:
The planet in 2050
Robert Constanza om miljöekonomi
Johan Rockström i Svd

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.