Sälja lök och bygga vindkraft

För några dagar sedan skrev jag om att den ekonomiska och ekologiska krisen har liknande orsaker – överutnyttjande av systemen. Idag har jag läst två artiklar på samma tema: Gunnar Lindkvist i Veckans affärer, och Christian Berggren, professor i industriell organisation, Linköpings Universitet, i VINNOVA-nytt.

Båda ser, precis som jag, att möjlighetr kan komma ut ur lågkonjukturens svårigheter. Gunnar Lindkvist skriver:

”Lågkonjunkturen kan minska överexploateringen av naturens resurser. Vi får vänja oss vid lägre konsumtion av produkter som i stället har längre hållbarhet och högre kvalitet. Vi behöver flytta hem tillverkning och öka vår självförsörjningsgrad, framför allt när det gäller mat.”

Christer Berggren menar att satsningar för att stimulera under lågkonjukturen bör göras inom klimat och miljö:

”Åtgärder för att motverka konjunkturfallet kan därför på ett unikt sätt förenas med den långsiktigt nödvändiga omställningen av ekonomin. Samtidigt kan breda offentliga och privata investeringsprogram med tydliga klimatmål, men utan att föreskriva bestämda tekniker, skapa en jordmån för innovationer och ny företagsamhet i breda samhällssektorer. När ska den offentliga debatten uppmärksamma detta samband konjunkturpolitik – klimatomställning – investeringar – innovation?”

Om vi gör nödvändiga satsningar inom miljöteknik, det som brukar kallas cleantech, kan detta skapa nya jobb istället för de som försvinner i den ”kreativa förstörelsen” som vi nu ser.

Länkar:

VINNOVA-nytt (se sid 14)
Veckans Affärer

6 kommentarer
 1. John Larsson
  John Larsson says:

  Det är intressant att se hur alla nu vurmar för fordonsindustrins bevarande. Som göteborgare lider jag med de som förlorar sina jobb, men samtidigt har fordonsindustrin gått på knäna i decennier. Höga prokuktions- och lönekostnader gör att framtiden för bilindustrin ligger i Brasilien, Indien och Kina, både avseende produktion och försäljning.

  Kan en industriell produktion av bränsleceller, olika typer av kraftverk, solceller och annat ersätta den gamla fordonsindustrin?

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Visst är det så!

  I dagens DI finns en klok och bra debattartikel på detta tema (finns ännu inte på webben…).

  Finanskris och klimat- och miljökris kan ha samma lösning: flytta produktionen till cleantech och gröna jobb!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.