Hoppas politikerna förstår ironi

Dimman ligger tät idag den 6 november: I dagens Sydsvenskan säger Skånetrafiken att man vill begränsa resandeökningarna till 6% per år, eftersom man inte klarar mer.

Så här står det blandannat: ”Nu vill kollektivtrafiknämnden sätta ett tak på den årliga ökningen på sex procent. – Vi har en budget att hålla och kan inte begära mer pengar, säger Ove Johansson.”

Ove Johansson är miljöpartistisk ledasmot i region Skånes kollektivtrafiknämnd…..

Så här säger chefen för Skånetrafiken: ”Trafikdirektör Magnus Hedin anser att kollektivtrafiken totalt inte bör öka med mer än sex procent. – Skall Skånetrafiken fortsatt växa lavinartat måste vi få mer resurser, säger han.”

Och naturligtvis är alltihop ett utspel för att få politikerna att förstå, eller? För allt talar ju för att vi måste lösa de här problemen: miljön, klimatet, oljan, regionens utveckling osv.

Och jag har aldrig hört vägverket säga att ”nu skall vi inte ta emot fler bilar….”.

Skånetrafiken sitter i en intressant rävsax: Resandet ökar mycket drastiskt för varje år – eftersom politikerna bestämt att vi skall satsa på regionförstoring, och eftersom Skånetrafiken är duktiga och lyckas så väl i sitt arbete.

Nu vill Region Skåne inte skjuta till mer pengar – och säger samtidigt att man inte får höja taxan. Men hallå – detta går inte ihop. Självklart måste man lösa denna utmaning som det innebär att var lyckosam. Lösningen handlar naturligtvis om att både skjuta till mer pengar – och hitta smartare lösningar för trafiken, men kanske även att anpassa taxorna. Att göra som man nu föreslår är inget val! Då blir det ju bara kaos!

Ta en del av regionens vägpengar och lägg på kollektivtrafiken. Höj taxorna en del så man får råd till satsningarna.

PS. Verkar som om ironin gick fram. Under eftermiddagen har Region Skåne haft ett sammanträde och säger att man inte kan sätta ett tak. Och att man måste skjuta till mer pengar, och att det också kommer att behövas höjningar av taxan…..DS

Länk:

Artikeln i Sydsvenskan
Eftermiddagsartikel

3 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Verkligen en fantastisk utveckling för kollektivtrafiken i Skåne. Har man kunnat uppmäta någon minskning av bilresandet samma period, eller handlar det om den omtalade regionförstoringen – att vi reser allt mer och längre?
  /Per Elvingson

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Det är ingen lätt fråga att svara på, Per. Men vi tror att man kan böra se en sådan minskning. Det tycks i alla fall som bilresor genrererade i Skåne har minskat, men eftersom vi har ökande trafik över bron, och en kraftigt ökande godstrafik från kontinenten, döljs detta ibland i rena trafikmätningar. Resvanedata tyder dock, som sagt, på en minskning av de bilresor som genereras i Skåne.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.