Jul, Nextopia och blues

Igår eftermiddag, den 31 oktober, vandrade jag runt i Lunds centrum. Då konstaterade vi att det var flera affärer som att upp gransris runt fönstern, ett att ett antal butiker redan hade julsaker i skylten.

Jag vill inte ha jul i oktober! Jag vill inte ha jul i november heller. Jag vill ha jul i december och en bit in i januari.

Har alla förläst sig på Nextopia, av Handels-professorn Michael Dahlén? Nextopia är målet i Förväntningssamhället. Det är mot den perfekta morgondagen vi strävar framåt, att nästa jämt är det bästa. Därför måste vi nu bygga upp förväntningarna redan nu för den perfekta julen. När julen väl kommer är den inget värd (inte för handeln i alla fall) och vi är less på hela skiten.

Skönt att vi är i Australien över jul….

Nu skall vi åka till Eslöv på Bluesfestival, mned bland andra Mats Ronander. Och jag tror att mina förväntningar är precis på lagom nivå…

Länkar:

Nextopia

Bluesfestivalen

4 kommentarer
 1. Anders
  Anders says:

  ”Har alla förläst sig på Nextopia, av Handels-professorn Michael Dahlén?”

  Jag tror att din frågeställning är felaktig och ologiskt ställd.

  Michael Dahléns bok handlar väl däremot om det samhälle som han kallar för ”nextopia”, som redan finns, och som han försöker analysera och sätta ord på i sin bok…

  …snarare än att han skriver en bok om ett samhälle (han vill se) och att alla sedan förläser sig på denna bok, och skapar det samhälle han beskriver i sin bok?

  Hoppas bluesen läkte alla sår, för att travestera Roffe Wikström

  /A

  Svara
 2. Lucas Carlsson
  Lucas Carlsson says:

  Känns det inte lite kluvet att som miljökämpe flyga med familjen till andra sidan jordklotet?

  Jag beundrar ditt arbete för hållbara transporter och läser ofta din blogg, men tyvärr är det det ju så att när de mest aktiva miljökämparna gör något som är dåligt så blir effekterna större än endast miljöpåverkan.

  Ett etiskt resonemang kring hur man förhåller sig till kunskapen om effekterna kring ens handlingar kontra den ”orättvisa” som det innebär att inte med gott samvete kunna göra som alla andra skulle vara intressant att ta del av.

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Håller med dig. Det är inte helt enkelt att göra det. Men vår familj består inte bara av mej…

  Kognitiv dissonans kallas detta. Jag vet att flyget generar stora utsläpp – och att vi måste få ner dem. Samtidigt rår jag inte på alla i familjens önskan. Så jag har att välja på att stanna hemma ensam tror jag.

  Jag har minskat mitt flygande väldigt mycket under senare år. Och jag koldioxidkompenerar det flygande jag ändå gör. Och det lär inte bli billigt till Australien.

  Jag har också minskat mitt bilkörande till under 1000 mil per år, från kanske det dubbla för 5-10år sedan. Och jag kör på biogas.

  Vi har fjärrväme hemma, lågenergilampor etc.

  Jag brukar ligga ungefär på medelsvenskens utsläpp, ca 6 ton per år.

  Dessutom är jag så korkad att jag är öppen för att vara hederlig…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.