Klimatet – för viktigt för att lämna till politikerna

Politiker, med ett av sina viktigaste mål att bli omvalda, har det inte lätt när de skall införa impopulära åtgärder för att minska klimatförändringarna. Trots att många förstår att mycket måste göras, och det snabbt, är frestelsen stor att vänta ännu ett år (och ännu ett, och ännu ett) med att införa åtgärderna.

I Storbrittanien har regeringen en lösning på gång. Gordon Brown har inrättat ett sprillans nytt ”Department of Energy and Climate change” och den kommande veckan läggs en klimatproposition, som om den går igenom kommer att göra lag av klimatmålen. En klimatkommitté kommer att rekommendera femåriga koldioxidbudgetar för olika delar av ekonomin, energisektorn, transporter och industri med målet om en 80% minskning från 1990 års nivåer till 2050.

Frågan är hur man skall se till att lagen följs. Andra lagar riktar sig ofta till offentliga organisationer som skola, sjukhus eller till särskilda departement som kan bli straffade om lagen inte följs. Utsläppsminskningsmålen riktar sig till hela landet vilket gör det svårare med vem som skall straffas…. Man hoppas att regeringen skall tycka att det är pinsamt att inte följa sina egna lagar. Fan trot.

Länkar:

Economist om nya lagförslaget i Storbrittanien
Nya departementet i Storbrittaninen

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.