Utvikningstoalett och vykort

Nattåget från Melbourne till Sydney är fullt. Med sittande resenärer. Det är bara en enda sovvagn, den vi åker i. Tåget kommer in för sent och sen snabbstädas det på plattformen där alla människor står och väntar. Sovvagnen vi åker i rymmer 16 passagerare och man reser två och två, eller singel som PG. Två kupéer delar en toalett och dusch. Toaletten är en utvikningstoalett, där allt fälls in och ut ur väggen – för att ge bättre plats när man skall dusch. Allt fungerar bra, och duschen är betydligt bättre än SJ:s.

Trots att boogien under oss lider av svårartad gnisselsjuka sover vi alla ganska gott. Vi serveras frukost på plats i kupeerna, och hinner njuta den länge eftersom tåget är nästan en timme försenat när det kommer fram till Sydney.

Efter att en hel dels strulande med att lösa in den voucher som skall ge oss ett 3-dagars Sydneypass, som gäller för alla kollektivtrafikresor, kommer vi fram till hotellet. Vi har bara några minuters gångväg till Circular Quay, som är utgångspunkten för det mesta här i Sydney. Därifrån går alla färjor till mängder av destinationer i Sydney, olika stränder som Manly och Bondi osv. Och härifrån har man också utsikt över Sydneys operahus och Sydney Harbour Bridge, de två mest kända landmärkena.

Idag har vi redan hunnit gå upp på brons pyloner, och sett tre män högst upp som fixar med morgondagens fyrverkerier. Vi har ätit lunch på en irländsk pub, åkt färja till Darling Harbour, och fotograferat, fotograferat, fotograferat. Bland annat operahuset, bron, monorailen (nästan spårtaxi…), Sydney Tower osv.

Många av färjorna går fort – allt för fort. Båtar som går med jetstrålar drar massor av energi, och kvaddar planktonen i vattnet.

Att komma till Sydney är lite likadant som att komma till New York första gången. Det känns bekant, och samtidigt lite wow.

Det är vackert här. Det ser ut som ett vykort. Trots för mycket bilar på vissa ställen, trots att man lade ner spårvägstrafiken för 46 år sedan (en linje finns som byggdes 1997).

Vi har också bokat bord på en italiensk restaurang inför nyårsafton i morgon. Det är dyrt, alla verkar ha höjt sina priser med 100% – att fira nyår i Sydney är en stor grej.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.