Yarra Valley har potential

Idag har ressällskapet delat sig. PG och Hampus åkte tåg till guldgrävarstaden Bendigo, Caroline var på museum och på stranden med Astrid, en kompis som pluggat här, och som åker med oss till Sydney i morgon. Och hustrun och jag åkte på vinprovartur i Yarra Valley, ett vindistrikt jag tidigare inte varit så bekant med. Ett företag, Victoria Winery Tours, som specialiserat sig på att ta runt små sällskap till olika vingårdar, med minibussar fixade det hela. Det visade sig att Trevor Armstrong, som körde och guidade oss, var ägare till hela företaget, och bara hoppade in ibland när han tyckte det var kul.

Trevor körde oss runt, pladdrade på om vin och annat, underhöll oss, och såg till att vi fick testa bra viner. Vi hann med sex vingårdar, inklusive den där vi åt lunch.

De här vingårdarna i Yarra Valley besökte vi:

Oakridge: Medelstor vingård som hade en mycket bra Fumé Blanc. Och ett spännade desertvin gjort på Viogner. Vi var tvungna att köpa en flaska – undrar om/hur vi skall ta hem den….

Domain Chandon: Stor vacker vingård ägd av samma företag som äger Moet Chandon. Jag är ingen champangespecialist, men gårdens Vintage Brut, skall hålla samma klass som den franska förlagan, men till ett betydligt vänligare pris. Och den var mycket bra. Vi köpte en flaska att ha på nyårsafton för 30 AUD vilket är 170 kr.

Outlook Hill: En liten vingård med kvalitetsviner. Hade en mycket bra Pinot Noir och en trevlig Rosé Pinot.

Fergusson: Liten vingård med stor restaurang. Vi åt Charleois-biff, som inte levde upp till reklamens ”gourmet lunch” men var helt ok, särskilt nedsköljd med gårdens intensiva Shiraz. Testerna visade att man också hade en mycket trevlig Pinot Noir och en ovanligt tät och god Cabernet Savingion.

Yileena Park: Enda besöket som inte höll måttet enligt vår smak. Alla vinerna var ganska tunna i smaken. Och det hjälpte inte att damen som skötte provningen (det var vältaliga kvinnor på alla gårdar) hade bullat upp brösten så de höll på att åka ur klänningen, och att hon berättade att träpanelerna i provningsrummet tagit 5 månader att få på plats….

Stick: Vingård med modernt stuk, både på vin och design. Mycket bra Pinot Noir och Chardonnay.

Ikväll skall vi nog inte dricka vin….

Det finns en gryende miljöinsikt hos flera vinodlare. Främst gäller det att hushålla med vattnet – som ju är ett problem på många håll i Australien. Man försöker med rotbevatttnig – vilket sparar 20% osv. Man försöker också minska användningen av bekämpningsmedel.

På en punkt finns dock en stor besparingspotential. Det gäller luftkonditioneringen. På de flesta vingårdarna är det det kallt så att man fryser när man kommer in. På restaurangen får vi säga till för att kunna äta osv. Likadant var det på det stora konstmuséet igår.

Här finns defintivt en stor potential.

Länk:

Wine Tours Yarra Valley

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.