Barack och Dave

Jag lyssnade på hela Obamas installationstal på TV24 igår kväll medan jag strök skjortor. Och visst finns det betydande skillnader jämfört med Bush, och andra tidigare presidenter. Obama är en lysande talare, och det var sansat och välbalansereat.

”…och varje dag ger fler bevis på att de sätt vi använder energi på stärker våra motståndare och hotar vår planet”

”…inte heller kan vi konsumera världens resurser utan att ta hänsyn till effekten.”

” Med våra gamla vänner, och före detta fiender, skall vi arbeta oförtröttsamt på att minska kärnvapenhotet och mota tillbaka vålnaden av en varmare planet”.

” Vi skall dra nytta av vindarna och solen och jorden för att ge bränsle åt våra bilar och driva våra fabriker”

Hur amerikanerna skall möta hotet från finanskris, lågkonjuktur, terrorister, osv var huvudtemat – men de teman jag visat här ovan var högst närvarande i talet – flera gånger.

När talet var slut zappade jag över till trean och såg slutet på ”Independence day”. Denna sci-fi-film som nog är något av det mest patriotiska man kan se. Men ganska intressant – just denna dag – men även med filmens tema: Utomjordingarna som invaderat jorden ”flyger som gräshoppor från planet till planet och tömmer den på energi och råvaror”.

Och den amerikanske filmpresidenten Dave håller ett mycket patriotiskt tal till de piloter, med Will Smith i spetsen, som skall ut på de slutgiltiga uppdraget att knäcka utomjordingarna. Han låter nästan som en riktig president – och han har nästan samma budskap som Obama – fast i verkligheten är det ju vi själv som är gräshopporna….

Länkar:

DN om Obama
DN: hela talet

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.