Yes he can

The days of Washington dragging its heels are over, står det på Obamas blogg. Han satte ner foten och bestämde på måndagen nya miljökrav för amerikanska bilar från 2011 – trots bilföretagens lobbying mot detta. ”Min administration kommer inte att förneka fakta – utan istället ledas av dem”.

Han annonserade också en utbyggnad av förnyelsebar energi för USA:s ”energy independence”, som skall ge 460.000 nya jobb. Och sist men inte minst vill han ”arbeta med, inte mot, stater som vill minska växthusgasutsläppen”. Kalifornien och ett dussin andra stater som tidigare ville gå före, men där Washington höll emot, skall nu få hjälp istället.

Och idag presenterade McKinsey en ny rapport ”Pathways to a Low Carbon Economy” som visar att det är möjligt att sänka utsläppen av växthusgaser med 40 procent inom 20 år till en kostnad av mindre än en halv procent av jordens BNP, dvs ungefär halva det pris som Stern kom fram till för ca två år sedan.

En sak gör mej lömsk med rapporten: två av företagen är svenska, inte precis två som legat i framkant när det gäller att minska utsläppen: Volvo och Vatttenfall.

Men McKinsey brukar vara seriösa, och rapporten har granskats av forskare och experter. Den innehåller en ny ”kostnadsminskningskurva”, av samma typ som man presenterade för några år sedan, och som då blev så uppmärksammad.

Och IVA släppte också en rapport idag om hur de svenska utsläppen kan halveras till 2030 – utan att vi gör insatserna utomlands!

Tre goda nyheter på en dag!

Länkar:
Obamas blogg
McKinseys webb om nya rapporten
WWF om nya rapporten
Sammanfattning av McKinsey-rapporten med nya kurvan
IVA-rapporten
DN om de båda rapporterna

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.