Att leva som man lär är inte lätt

Sydsvenskan har idag en artikel som granskar politikerna i Region Skåne och hur de reser. ”Regionpolitikerna vill att skåningarna skall bli klimatsmarta och ta tåget. Själva väljer de bilen.”

Visst är det svårt att lära som man lär? Tyvärr är nog inte politikerna i Region Skåne ensamma om attityden. Ett av problemen i detta fall är den regionalpolitiska utlokaliseringen av regionhuset till Kristianstad. Vilket innebär att många fler måste resa dit, och resa långt. Liknande effekter får man av alla andra utlokaliseringar: Vägverket och Banverket till Borlänge, Boverket till Karlskrona osv. Diskussionen om vad lokaliseringen beyder för energiförbrukning och utsläpp har inte haft stor betydelse för besluten. För att inte tala om vansinnet att flytta EU-parlamentet från Bryssel till Strassbourg en vecka per månad….

Det märkligaste av allt i Sydsvenskan är nog regionrådet Uno Aldegren (S) som när han blir konfronterad med faktan om sitt och de andras resande:

– Är miljöfrågorna viktiga?

– Jag tycker inte det, vi har viktigare frågor i Region Skåne.

….alltså det finns viktigare frågor. Miljön är inte den största frågan i vårt parti.

Ganska modigt i alla fall av Aldegren. Att vara ärlig är inte heller så vanligt bland politiker.

För kännedom kan påpekas att vi på Trivector i en utredning har lagt ett förslag om hur Region Skåne skulle kunna börja med att sopa rent framför egen dörr, genom att arbeta med hållbara resor internt i administrationen. Det är minst 5 år sedan…..

Länk:

Sydsvenskanartikeln
Uno Aldegren

2 kommentarer
  1. Johan Erlandsson
    Johan Erlandsson says:

    Jag har också funderat lite på Region Skånes fossilfriambitioner, att de inte utgår från ett konsumtionsperspektiv. Tog de med det som importeras till Skåne och även skåningarnas flygresor är de nog inte fossilfria till 2020.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.