Viktiga transporter och kommunranking

Sitter på Bromma flygplats – jag tror jag besöker den för andra gången i mitt liv. Väntar på flyget till Visby. Här i avgångshallen har Transportgruppen satt upp en utställning för att tala om hur viktiga transporterna är. Och pusha för seminarium man skall ha i Almedalen om EU:s nya transportpolitik. Men är det nån som tvivlar på att transporterna är viktiga? Problemet är väl att vi med hjälp av billig energi byggt ett samhälle där vi låtit transporterna bli kanske för viktiga?

Själv skall jag hålla i ett seminarium som anordnas av Swedtrain, en branschorganisation för Sveriges tågindustri. Seminariet heter Framtidens stadstrafik och handlar om spårväg.

Och så har Miljöaktuellt korat Sveriges miljöbästa kommuner. Helsingborg blir etta, vilket för mig är något förvånande. Malmö blir delad trea tillsammans med Sundsvall. Malmö förstår jag . Men var hittar man då min hemort Lund, Sveriges cykelstad nummer ett, som har ett långt och gediget, internationellt uppmärksammat arbete för hållbara transporter, och som deltar i samarbeten som Ekokommuner och Klimatkommuner? Jo på plats 100….

Jo jag vet, allt är inte perfekt i Lund, men jag hittar många kommuner före som knappt kan stava till ordet miljö. Måste kolla upp kriterierna. Som förutom 8 frågor från tidningen också bygger på rankingar av Gröna Bilister och Naturskyddsföreningen.

Har senare i mail fått bekräftat att Lunds kommun helt enkelt missat att skicka in enkäten. Vilket ju är ett misstag man inte får göra i dagens transparenta, medieflödande verklighet….

2 kommentarer
 1. Staffan
  Staffan says:

  Det är mycket fint snack i Lund, men i praktiken så är det mycket annat som går före miljön. Man pratar t ex om ”cykelstaden”, men i centrala Lund har man gator täckta med gatsten som är både obekväma och livsfarliga att cykla på. Man vill minska transporter, men samtidigt vägrar man bygga centralt placerade höghus utan försöker få folk att bosätta sig i Dalby och Veberöd.

  Så det är inte underligt att Lund placerar sig i mellanskiktet bland kommunerna.

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Om Lunds kommun hade svarat på enkäten kunde man ha placerat sig på andra plats, vilket nog bättre speglat Lunds ställning i miljöarbetet.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.