Nyhetsvärdering sommaren 2009

TV4 Nyheterna den 23 juli. Två färjor har kolliderat utanför Nynäshamn. I dimma – hur kunde det ske. ”Det är katastrof – att man inte ger mer information till passagerana som stått här och väntat”. (5:13). En pappa har hållit sina barn fängslade i sitt eget hem. (7:37). Island har lämnat in ansökan om att gå med i EU. (8:07). Utrikesnyheter i korthet. Obama kritiserade polisen i USA för rasim. (9:30). Kritik mot EU:s klimatpolitik. Målen är för låga (trevlig vinkling med marinbiolog fiskande röding på Åresjön).

– Om vi inte gör det i Åre just nu, utan klimatförhandlingarna så att säga löper på med G8-filosofin med 50% utsläppsminskningar till 2050, då sitter vi i en situation som vi inte kan kalla för annat än katastrofal, säger Johan Rockström, Stockholm Environment Institute.

Miljöministern tycker man vänder sig till fel måltavla. EU är den enda part som lagt ordentliga bud, i närheten av vad vetenskapen kräver. Medan övriga parter lägger alldeles för lite eller ingenting alls. (11.45).

Glad avslutning med en apa som stjäl från en växtbutik i Texas. (12.25).

Att Rockström säger att vi går mot en global katastrof om vi inte ändrar riktning nu fick faktiskt 2.15 av sändningens 12.25. Lika mycket som pappan som hållit sina barn fängslade. Och hälften av färjekollisionen. Men det handlar ju bara om en eventuell global katastrof….

2 kommentarer
 1. Morrica
  Morrica says:

  Jag tror global katastrof är för ogreppbart för många. Vi kanske kunde hitta en lokalare vinkling på det som gjorde det lättare för människor att känna att jo, detta är fakiskt något som har inverkan på deras liv. Vad tror du? Vi kan ju t ex börja med att prata om resandet, det är aktuellt såhär i semestertider.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Visst måste man göra saker och ting begripliga även på en lokal nivå. Men stormar, vattennivåhöjningar, etc är ju inte jättesvårt att fatta.

  Att få folk att ändra sitt resande för att rädda världen är inte lätt. Så länge inte våra beslutsfattare kommunicerar, och vidtarv åtgärder på övergripande nivå tror jag det blir svårt….

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.