Arkitektoniska surdegar

Paneldebatten i går kväll på Skissernas Museum i Lund blev ganska trevlig. Fullt med folk, men filmen vi skulle diskutera ”Last call for planet earth” var så där: 12 arkitekter som mest lät som ingenjörer som diskuterade olika uppfinningar som skull minska energiförbrukningen i kåkarna. Nästan ingen som diskuterade husens samband med staden, hur arkitekter genom detta kan påverka resbehov etc.

Men vi i panelen gjorde det. Vi det var Marc Isitt, arkitekturjournalist på GP, Ingrid Gustavsson, Akademiska hus, David Sim, Gehl Arkitekter och diskussionsledaren Thomas Hellquist, prof i stadsbyggnad på BTH och undertecknad.

Efter ett tag gled diskussionen in på Lund och stadens planering. Om den stora kommande forskningsanläggningen ESS var bra eller dålig rådde det delade meningar om. Roligaste och mest tankeväckande inlägget i denna diskussion svarade David Sim för. David, som i Gehls anda arbetar med ”Lived mellom huserne”, menade att ESS inte var så viktigt. Det viktigaste som hänt i Lund under senare år var ”bageriet på Klostergatan”.

Alla som bor i Lund vet att i den lilla trånga butik som tidigare inrymde Bengtssons Ost (som flyttat och tappat stinget) finns numera ett fantastiskt bageri. Det är St Jacobs Bageri som bakar surdegsbröd, och underbara kakor, på ett sätt som gör att det alltid, och då menar jag alltid, är kö ut på gatan.

Det liv som bageriet tillför Lund, och Klostergatan, är myckt viktigare än en forskningsanläggning om 7-8 år. Åk dit och prova själv. Prova gärna det danska rågbrödet. Du är fast efter första tuggan.

Seminariet på Huddinge kommun idag blev också lyckat. Och den korta intervjun med SVT:s Ställ om, kan du nog snart se på webben.

Enda tråkiga just nu är att tåget (som vanligt?) är 40 min försenat till LInköping.

1 kommentar
 1. Ny_Infrastruktur_i_Latin_Amerika
  Ny_Infrastruktur_i_Latin_Amerika says:

  Hej Christer!
  Du verkar ha haft fullt upp på sistone!
  Den där filmen måste jag se eftersom den verkar vara så där, men bageriet i Lund ska jag besöka!
  För resten, hur går det med planerna för Spårväg Syd? Jag frågar det eftersom du föreläste i Huddinge. Jag är orolig att den inte byggs (alls eller i tid)…

  Trevlig helg!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.