Däcksstolarna på Titanic

Efter debaclet i Köpenhamn kommer jag att tänka på ett citat ur Christian Azars bok ”Makten över klimatet” där han citerar en uppgiven delegat i de segdragna förhandlingarna under klimatmötet i Nairobi 2006, COP 12. ”Det är som om vi ägnat två veckor åt att förhandla om var stolarna skall stå på ett Titanic som sjunker”. Och det var tydligen samma stolar man diskuterade även i Köpenhamn.

Frågan är vem som skall driva miljöarbetet framåt, när systemet för internationellt samarbete så totalt misslyckas, trots år av förberedelser. Att vi nu står utan utsläppsmål är dessutom illa för den progressiva delen av näringslivet. Vi ser nu hur priset på utsläppsrätter sjunker, vilket är motsatsen till vad som behövs för att flytta investeringarna till koldioxidsnåla alternativ.

När det politiska systemet misslyckas blir det kanske så att andra aktörer är de som får driva utvecklingen framåt. De blir de progressiva delarna av näringslivet, tillsammans med organisationer, och städer och regioner som får driva arbetet framåt. På detta sätt kan miljö- och klimatarbetet drivas mer från ett underifrånperspektiv.

För som Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer säger i sin blogg den 21 dec, antingen går man tillbaka till skyttegravarna och hävdar att inget kan göras innan alla är överens, eller så inser man att koldioxid kommer att få ett globalt pris, och att den som agerar nu kommer att få ett försprång.

Liknande tankar har Anders Wijkman i en debattartikel i dagens nummer av Dagens Industri. ”All kraft bör satsas på att stimulera andra aktörer i samhället. Forskarna måste bli långt tydligare. Det civila samhället måste utmana partierna och kräva större rättvisa och långsiktighet”.

Men så länge vi har politiker som Andreas Carlgren, som möter forskningsresultat med orden: ”- Jag delar inte den uppfattningen”, så är det frågan hur det skall gå. Och hur bra ett kinesiskt Volvo blir på att bygga framtidens bilar återstår att se.

God Jul!

PS Den lilla xml-snutten som fixade listan på senaste kommentarer här ute till höger har slutat att fungera. Nån som har tips på en ny fungerande? Och i morgon är sista dagen på trafikjulsångstävligen..DS

Länkar:
Pontus Schultz blogg den 21 dec

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.