Kör dej död

Ovanligt långt blogguppehåll. Inte för att det saknats ämnen att blogga om, utan för att min skrivklåda har gått åt till mycket annat. Nu senast ett svar på Timbros svar på en debattartikel jag skrev i Miljöaktuellt. Återkommer när det blivit publicerat. Och om det inte blir det, så får ni det som blogginlägg ändå. Så det så.

Har varit i Stockholm torsdag till söndag. Styrelsemöte i Trafiktekniska föreningen, årsmiddag med dem, ledningsgruppsmöte, anställningsintervjuer osv. Och sen trevlig helg i Stockholm med avslutning med 50-årskalas på Junibacken. Barnsligt kul. Och på tåget hem igår hade jag tänkt blogga, men var tvungen att jobba med en presentation jag skall ha i morgon i Borås, om klimatet, konkurrenskraften och kollektivtrafiken.

Ner på mitt skrivbord föll idag det nya numret av Affärsvärlden. Kunde inte låta bli att dirket kolla upp en artikel eftersom den var annonserad på framsidan: ”Niklas Ekdal: Bilismen är på väg att preja USA ner i diket.”

Artikeln på sidan 11 i tidningen (finns inte på webben) under rubriken ”Politik” heter: ”USA kör ihjäl sig”, och handlar om hur Ekdal gjort samma resa med bil som jag gjorde i somras, dvs rakt över kontinenten, och då kommit fram till samma slutsats: Den ensidiga fokuseringen på bilen ligger bakom de flesta av USA:s problem.

”Praktiskt taget alla USA:s problem kan kokas ned till fixeringen vid bilen. Oljeberoendet och konflikterna med muslimska länder, den epedemiska övervikten, en föråldrad fordonsindustri som allt för länge dominerat näringslivet, den i längden ohållbara inställningen till miljön, den utspridda bebyggelsen och sociala upplösningen – allt hänger samman med kärleken till en plåtlåda på fyra hjul.”

Han har naturligtvis rätt, även när ha påpekar att:

”USA subventionerar bilismen på alla upptänkliga sätt. Den obetydliga skatten på bensin innebär att bilisterna inte på långt när bär sina egna kostnader, om man räknar in infrastruktur, miljöpåverkan, hälsoeffekter, 40.000 årliga dödsoffer på vägaran och säkerhetspolitik”

Precis som världen i övrigt skulle kunnat få kraft att ta sig ur dagens finanskris om COP15 kommit fram till ett beslut om minskade utsläpp, skulle även USA kunnat hämtat kraft ur ett sådant. Världen behöver visioner om en ny framtid – och ett gemensamt projekt att lösa miljö- och klimatproblemen skulle kunna vara just det projekt som behövs nu. Inte bara i USA.

Ekdal är inne på liknande tankar:

”Med en förtätad infrastruktur, utbyggd kollektivtrafik och smartare teknik kunde USA få ett makalöst uppsving. På köpet skulle man minska beroendet av länder som Saudiarabien, och få både bättre folkhälsa och social sammanhållning.”

Intressant att denna typ av tankar allt oftare syns i affärstidningar som Veckans Affärer och Affärsvärlden. Medan politikerna fortsätter som om inget hade hänt.

PS Kör dej död är titeln på en tidig Wilmer X låt. DS

7 kommentarer
  1. Curt l s med fot i USA
    Curt l s med fot i USA says:

    Tänk att vi swenska smart alecks har receptet på hur USA ska hantera sitt samhälle. Med alla sina egna Nobel laureates kanske de har en egen syn på det hele…

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.