Rörlighet och tillgänglighet – igen

Jag har hamnat i en debatt om ett av mina favoritämnen: Rörlighet och tillgänglighet. Det hela började med att jag kände mig manad att skriva en debattartikel i Miljöaktuellt om hur vissa debattörer blir röda i ansiktet när man påpekar att bilen inte bara har fördelar.

Det som triggade mig då var en ledare i SvD den 3 dec med titeln ”Att röra sig fritt är att vara människa”. Ledaren var en hyllning till bilen och till Andreas Carlgren för hans fina insatser i Uppdrag Granskning om Förbifart Stockholm, vägar och klimat. Och ledaren var också av samma populistiska snitt som man mer brukar hitta i våra kvällstidningar. Mitt debattinlägg fick rubriken ”Bilen är fantastisk och oantastlig”.

Efter någon vecka kom ett svar från Maria Rankka, Anders Ydstedt och Fredrik Johansson på Timbro, som ju nyligen utkommit med boken ”Far och flyg – Hur resor förändrar världen”. Deras svar har rubriken ”Lösningarna finns i ny teknik”.

Eftersom ju forskningen visat att det inte kommer att räcka med ny teknik för att skapa ett hållbart transportsystem, och eftersom Team Timbro förväxlar rörlighet med tillgänglighet, skrev jag ett svar. Det är publicerat idag och har titeln ”Timbro förväxlar rörlighet med tillgänglighet”.

För den som vill läsa hela serien kommer länkarna här nedan. I morgon publicerar jag mitt sista svar på bloggen – eftersom jag tycker att det kan stå för sig själv.

Länkar:

SvD den 3 dec: ”Att röra sig fritt är att vara människa”

Miljöaktuellt 18 dec: ”Bilen är fantastisk och oantastlig”

Miljöaktuellt 18 jan: ”Lösningarna finns i ny teknik”

Miljöaktuellt 27 jan: ”Timbro förväxlar rörlighet med tillgänglighet”

8 kommentarer
 1. Jan Wiklund
  Jan Wiklund says:

  Det där med intellektuell hederlighet gillade jag. Det ser man inte alltför mycket av från den kanten. Vem minns inte Stockholms Handelskammares agerande i trängselavgiftsomröstningen?

  Men det är klart, tjänar man inte på hederlighet så…

  Svara
 2. Linnea Viklund
  Linnea Viklund says:

  ”Ett möte blir inte sämre för att resan är kortare”, det är ju genialt. Du äger, som min son skulle ha sagt.

  Och visst kan man hitta resglädje i vardagens pendlingsresor. Idag, med ymnigt snöfall och slirigt cykelföre, bestod resglädjen för mig i att möta alla medtrafikanter med blicken och med ett leende, inför kung Bore är vi alla lika små! Det som i normala fall är en nätt liten cykeltur på en kvart, blev idag en polarexpedition på trettiosex minuter blankt. Vem sa att vardagen är ospännande?

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Jag har ibland hört uttrycket ”politik är att vilja”. Om politik häven hade inneburit att lyssna och ta intryck av forskningsresultat och fakta så vore allt väl, men dessvärre är detta ofta inte fallet. Som den optimist jag ändå är (vad är alternativet?)hoppas och tror jag att artiklar och blogginlägg som dina kan öppna ögonen på några fler. Det är bara så vi kan få till en ändring och skapa en framtid som är hållbar – på riktigt.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.