Oljesand och kokain

”Det energibehov världen har måste tillfredsställas på något sätt och vi kan inte välja den ena eller andra energikällan”.

Den som säger detta är svenska näringslivets gullegris nr 1 under senare år, Carl-Henrik Svanberg, som lyckades vända Ericsson till 6 miljarder i vinst, bl a genom att avskeda tusentals, och numera är styrelseordförande i oljebolaget BP.

Det Svanberg diskuterar är utvinningen av olja ur den kanadensiska oljesanden i delstaten Alberta, som enligt planerna skall starta 2014. Svanberg har tydligen varit här i Lund och pratat för teknologerna på LTH. Enligt Sydsvenskan handlade inte frågorna han fick från studenterna så mycket om klimat och miljö utan mer om karriär och ledarskap. Det borde de ha gjort. Att utvinna olja ur oljesand är både energikrävande och miljöförstörande.
”Oljan är motorn i världens utveckling liksom telekom är dess nervsystem” säger Svanberg. Och här måste man hålla med honom, men det är ju också detta som är det stora problemet.
Enligt Svanberg är det fossila bränslen som dominerar energimixen fram till i varje fall 2030. Förnybar energi är bara en marginell företeelse. Och skall BP hålla vad de lovar, 1-2 % tillväxt i oljeproduktionen per år fram till 2015, så behöver man naturligtvis titta även på den extra skitiga oljesanden. Det går åt stora mängder energi och vatten vid utvinningen, och utsläppen av koldioxid vid själva utvinningen är ca 10-15 ggr större än för konventionell olja. Och eftersom en stor del av utvinningen sker i dagbrott blir förstörelsen enorm.
Enligt Sydsvenskan frågade en student vad Svanberg tänker om oljebranschen uppfattas som smutsig och skurkaktig?
”Ja det är lite festligt att branschen utmålas som smutsig när vi samtidigt är så beroende av energi. Men vi släpper inte ut nånting. Föroreningarna kommer från bilar.”
Precis så brukar vapenlobbyn i USA säga – det är inte vapnen som dödar utan de som håller i dem. Med det synsättet kan ju Svanberg lika gärna satsa på kokain i sitt nästa jobb. Det är ju inte knarkmaffian som använder knarket utan bara narkomanerna.
När det gäller oljesanden är det enda som oroar Svanberg hur han skall hantera det på bolagsstämman: ”Det skall bli spännande att se om jag kan leda ett möte med aktivister som binder fast sig i talarstolen.”
Svanberg – aningslöshetens nya apostel?
Länkar:
2 kommentarer
 1. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Jag tycker liknelsen med droghandeln är väldigt träffande. Knarklangaren fixar fram det som köps. Hen kommer inte säga att du borde trappa ner istället för att sälja din mamma.

  På samma sätt kommer oljebolagen inte säga nåt när man börjar med galna grejer som oljesand. På så sätt har Svanberg rätt. Människor måste vakna upp och minska oljeförbrukningen, både genom den egna livsstilen men också genom att rösta, blogga och bilda opinion.

  Oljesanden är lika mycket ett sjuksyndrom som ett upprörande miljöbrott, som någon annan begår.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.