USA och Kina bygger snabbtåg medan Sverige skottar snö

Har varit hemma andra dagen i rad. Vilket inte har hänt på åratal. Har försökt att göra en del jobb trots allt, men det går trögt. Förkylning på 6:e veckan, hosta på 2:a veckan och andra omgången bihålestrul tar ut sin rätt.

Gårdagens blogginlägg om snabbtåg har genererat en del intressanta kommentarer och mail. För visst är det intressant att Kina tar ett initiativ som detta – allt medan de på hemmaplan samtidigt bygger snabbtåg i snabbtågsfart. Ola Wong skriver i Svenska Dagbladet igår om att ”medan SJ ställer in bygger Kina supertåg”. År 2012 har man 1300 mil snabbtågslinjer klara, tre åre före beräknad sluttid.

Illustration: Paul Rodgers, Wired

Och i nya numret av min favvotidskrift Wired finns en fyllig artikel om snabbtågsplanerna i USA. Och till på köpet så får man en kort historik över världens snabbtågsutbyggnad. Och USA:s planer är också dom klart imponerande. Det börjar med nät runt fem stora stadsregioner: Northeast: New York-Philadelphia-Washington, Florida: Miami-Orlando-Tampa, Texas: Austin-Houston-Dallas, California: San Fransico-Los Angeles-San Diego och Midwest: Chicago-Detroit-Cleveland-St Louis-Cincinatti.

Floridasystemet skall vara klart först – år 2017, och de andra några år senare med allt klart 2025. Inte samma höga tempo som i Kina, men demokratin har sitt pris som bekant.

I Sverige diskuterar vi om vi alls skall bygga snabbtåg. Vi är för få – och det blir för dyrt – heter det. Men om vi vill koppla samman oss med det europeiska snabbtågsnätet så är det bråttom. Och vi pratar om det det är en för dyr klimatåtgärd. Men snabbtåg är i första hand en fråga om möjligheter till utveckling och samverkan i en framtid med restriktioner i form av klimatdiskussioner och dyrare energi. Men som så ofta saknar vi visioner.

Och Wong i Svenska Dagbladet avslutar med att konstatera att ”Sverige håller nu på att totalt avreglera järnvägen. Det är en katastrof. Vissa samhällsfunktioner är så viktiga att de inte bör vara företagsekonomiskt slimmade. Exempelvis när det oväntade(!?)snöovädret kommer och tågnätet brakar samman.”

När får vi svenska politiker som vill visa en intressant väg framåt?

Länkar:
Wong i SvD
Snabbtågsartikeln i Wired

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.