Meet the family – från hela Europa

På planet på väg hem efter två dagar i Graz på ECOMM, den europeiska konferensen om mobility management, dvs hur man kan arbeta med att ändra resbeteenden innan resan börjar. Det var den 14:e ECOMM-konferensen och jag har varit med på 10 av dem. Jag räknade också efter att jag varit key-note speaker på 3 av dem, hållit ihop och modererat en (den i Lund 2007), presenterat paper på tre st, summerat hela konferensen en gång (i Karlstad 2003, tog halva natten..) och varit med i den internationella programkommittén de senaste fyra konferenserna.

Så det är lite av firmafest att komma till dessa konferenser, meet the family. Och dessutom är det fler och fler svenskar deltar, Sverige är jämte Holland och Storbritannien bäst i världen på mobility management.

Man får många nya idéer till hur man kan arbeta mot ett hållbart transportsystem. Jag har med mig ett antal sådana hem – men jag tänker för en gångs skull inte skriva om dem – av konkurrensskäl.

Men nästan allra mest givande att prata med kollegorna, och numera vännerna, från Spanien, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Danmark, Slovenien, Lettland, Grekland osv, som kommer från företag, universitet, städer, organisationer osv som alla jobbar mot samma mål – att gå mot ett mer hållbart transportsystem.

Här har EU spelat en stor roll. Alla de EU-projekt där Sverige är verksamma ger kontakter som inte bara bidrar till ökad kunskap, utan ökad förståelse mellan olika kulturer osv. För mig betyder dessa europeiska kontakter långt mycket mer än bara sysselsättning för våra anställda. Vårt europeiska kontaktnät är idag ovärderligt, inte bara ur affärssynvinkel utan också mänskligt.

Så förutom alla föreläsningssessioner, jag modererade en, och lärde mig en del nytt om bilpooler och cykelpooler på köpet, så blir det många möten. Den här gången bl a ett intressant med tjänstemän från EU-kommissionen om flygstoppet, och vad man kan göra åt framtida liknande kriser, oavsett om det är askmoln eller oljekriser som triggar dem. De var mycket intresserade av vår enkät om flygstoppet så jag lovade på stående fot att den skall översättas. Kommer dessutom snart på Trivectors webb-plats.

Och så ett viktigt möte om en ny forskningsansökan som vi drar igång tillsammans med gamla och nya partners från hela Europa. Vad den handlar om tänker jag heller inte berätta ännu. Men ämnet är högintressant, både i Sverige och många andra länder.

Både roligt, givande och intressant alltså. Och dessutom är Graz en vacker och trevlig stad, kan rekommenderas för de som inte varit där. Den som vill veta mer kan läsa tidigare blogginlägg därifrån (skriv Graz i sökrutan ovan).

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.