Minskat oljeberoende – och miljöpris

Oljeläckaget från Deepwater Horizon fortsätter. Och nu verkar det som man tidigare felskattat hur mycket olja som läcker ut. Det talas nu om kanske 70.000 fat olja om dagen, dvs nästan en promille av jordens oljeförbrukning per dag, som brukat beräknas till ca 82 milj fat om dagen. Men BP:s chef ser ingen anledning att sluta borra efter olja i havet.

Horizons haveri, ger ytterligare skäl att så snabbt som möjligt bli kvitt oljeberoendet i världen. Att hitta ny olja blir svårare och svårare. Längre ner i haven, under isarna och i oljesanden i Alberta i Kanada. Där finns den. Och vållar stor miljöpåverkan när den skall utvinnas. Och ger sämre och sämre energiutbyte. När det gäller oljesanden är den mycket dålig, och dessutom är utvinningen en katastrof miljömässigt.

Och stora mängder av den traditionella oljan finns hos tveksamma regimer som Saudi, Venezuela, Iran osv.

Att vi i år troligen passerar oljetoppen, är ett annat skäl att så fort som möjligt ställa om.

Men att det smartaste sättet att göra denna omställning är att effektivisera bort så mycket energibehov som möjligt, verkar inte alltid gå hem. Många gånger när man pratar om ”fossilfritt energisystem” eller ”Fossilfritt transportsystem” som förutsätter man att energibehovet skall fortsättta att öka. Men det finns oerhörda vinster att göra på att påverka efterfrågan först, för att få till effektiviseringar i systemen. Det är där vi måste börja. Inte med att leta efter nya energikällor och sen förutsätta att allt skall vara som vanligt.

Börja med ”demand management”. I många fall är besparingar på 40 -50% fullt möjliga. Om man vill. Och vågar.

För egen del fick jag i onsdags eftermiddag ett glatt besked att jag får Lunds miljöpris 2010. Riktigt glad blev jag över denna uppmärksamhet, och jag visste inte ens att jag var nominerad!

Motiveringen är: ”Christer Ljungberg förstod tidigt behovet av omställningar av trafiksystemet för att komma till rätta med koldioxidproblematiken. Christer Ljungberg får Lunds miljöpris för sitt framsynta arbete med miljöanpassad trafikplanering.” Priset delas med miljöföreningen ”Hållbart Universitet”.

Länkar:
BP-chefen vill borra mer
Stora mängder olja under ytan
Lunds miljöpris
LTH om priset

3 kommentarer
 1. kerstin ragab
  kerstin ragab says:

  Bravo och grattis! Själv tror jag på solkraft. Bor delvis i Egypten och funderar över den slösande solen! Jag är född Ljungberg, min farmors farbror hette Nils Ljungberg och var mjölnare och arrendator i Burlöv. Är vi släkt? Intresset för det skrivna ordet (är fd journalist) och allt som växer (kolonilott i Hbg) har vi iallafall gemensamt!

  Svara
 2. John Agebrand
  John Agebrand says:

  Såg en kommentar från Kjell Aleklett som såg djuphavsborrandet som ytterligare bevis på att Peak Oil är nådd.

  Att borra på 1500-6000 meters djup är utanför beprövad vetenskap. Så stora risker hade oljebolagen inte tagit om olja fanns att tillgå på enklare sätt.

  Enda sättet att motverka nya oljekatastrofer är om oljebolagen får stå för HELA kostnaden. Kostnaden räknas idag oftast på produktionsbortfall i fiske och liknande. Skador på naturen är svårare att kvantifiera, så de ”glöms bort”?

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.