Kommer vi att klara det?

– Kommer vi att klara det tror du? Det var studenten med afghanskt ursprung som satt på första raden som efter min föreläsning igår på LTH frågade detta. Han var först in i salen när jag 20 min före utsatt tid kopplade in min dator. Han hade koll på vem jag var, och mina senaste blogginlägg. Frågan handlade om att ställa om till ett hållbart samhälle, efter min ganska jobbiga inledning om hur läget är när det gäller energi, klimat, biologisk mångfald etc.

Jag föreläste för kanske 70-80 elever i kursen ”Hållbart stadsbyggande”, och eleverna har 80% närvarotvång. – Men jag vill ju inte missa denna föreläsning, sade killen. – Jag tror inte vi klarar det, fortsatte han. Det finns många civilisationer som gått under på toppen av sin blomstring, aztekerna, mayakulturen, påskön osv. Och vi är där nu….

Jag svarade lite glidande att jag inte riktigt vet. Jag hörde klimatforskaren Markku Rummukainen säga något klokt i förra veckan när vi båda satt i en panel kring det fortsatta klimatarbetet i Skåne inför 100 intresserade åhörare. Han fick samma typ av fråga, men om klimatet, och svarade: – Hade klimatförändringarna varit naturliga hade jag varit mer pessimistisk – nu finns det en möjlighet!

Problemet är naturligtvis vi människor. Vi strävar alltid efter mer. Utan oss hade planeten klarat sig elegant. Johan Rockström försöker skämta till det vid presentationen av hans och Anders Wijkmans nya bok ”Den stora förnekelsen” (refererat i Caminos blogg idag).

”Två planeter möts i rymden. Den ena ser sjuk och hängig ut, så den andra frågar hur det är fatt med den stackars himlakroppen, som svarar:
– Jag har fått homo sapiens…
Den andra planeten nickar förstående och säger tröstande:
– Ta det lugnt, det går snart över”

Jag har många gånger i den här bloggen diskuterat detta att det inte handlar om att rädda planeten, utan oss människor. Men enkelt är det inte, när vi vant oss att det i högenergisamhället är lätt att ständigt vilja ha mer av det mesta. Medan klyftorna inte minskar utan snarare ökar.

”Håll till godo-Sverige är dött och begravet”, skriver som Bengt Ohlsson, som vanligt brilliant träffsäkert, i sin krönika över Juholt-land i söndagens DN. Han försöker fånga vilken utmaning det är för sossarnas nya ledare att attrahera medelklassväljarna.

”Alla är noga med att förfasa sig över samhällsutvecklingen och de växande klyftorna, för det hör till, det är en social konvention. Men kanske inte just mycket mer än så. För alla är också lika noga med att diskret armbåga sig till rätt förort och rätt skola. Gärna en musikklass eller en skola med Lite Konstnärlig Inriktning där barnen börjar formas till små skön­andar redan i mellanstadiet. Vilket inte hindrar att man i sin statusrad på Facebook kan och bör frusta svavel över Jan Björklund och hans snack om ”elitklasser”. ”

Och till och med i veckans nummer av ganska konservativa The Economist finns en artikel om ”Whats behind the decline in living standard?”. Där diskuterar man det intressanta faktum att företagens vinster ökar starkt i länder som Storbritannien och Tyskland, medan lönerna ökat kanske 20% av vinstökningen. Man konstaterar också att löneskillnaderna mellan toppchefer och övriga ständigt ökar. Vidare pekar man på hur bankerna de senaste 25 åren minskat räntorna för att öka vinsterna, vilket gör att topplönerna i bankvärlden är absurdt höga, och dessa jobb drar idag till sig toppbegåvningar som annars skulle valt en karriär som läkare,  ingenjörer eller annat som bidrar till vår utveckling på annat sätt än att flytta pengar mellan olika fonder.

Så frågan om vi kommer att klara det är inte enkel att besvara. Frågan är om vi vill? Och om våra beslutsfattare vågar styra i rätt riktning istället för att köra på i fel? Eller blir vi kanske blir vi tvingade av resursbrist?

Länkar:

Caminos blogg
Sydsvenskan: I Juholts fotspår
The Economist: Whats behind the decline in living standards?

6 kommentarer
 1. Oskar Kryh
  Oskar Kryh says:

  Får börja med att tacka för en mycket intressant föreläsning. Personligen tror jag dock knappt att vi kommer klara det. Världen som den ser ut och styrs idag är ju inte direkt känd för att lösa globala problem speciellt snabbt. Till sist är det ju också så att planeten alltid kommer klara sig, det är ju bara vår levnadsmiljö vi försöker bevara. Så frågan är väl om inte allt vi gör egentligen bara är själviskt.

  Svara
 2. Leonardo
  Leonardo says:

  Jag vet inte om jag kan hålla med om att bankerna drar till sig några toppbegåvningar. Snarast är det väl fråga om en inavlad bank-adel som sitter på toppositionerna inom bankvärlden.

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Att toppbegåvningarna sökt sig till finansbranschen gäller nog främs USA. Där gick (före 2008) en betydligt större andel av toppbegåvningarna från universitet som Harward just till finansbranschen…

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Hej tack för att du tog tid och besvara frågan,

  ”Så frågan om vi kommer att klara det är inte enkel att besvara. Frågan är om vi vill? Och om våra beslutsfattare vågar styra i rätt riktning istället för att köra på i fel? Eller blir vi kanske blir vi tvingade av resursbrist?”

  Vi både vet att resursbrister inte kommer komma i vår generation, vi har vår oljesand kvar och kolgruvorna. Det kommer bli en smutsigare energipolitik men en grönare energireklam. När vi står i avgrundens kant kommer vår värld vara obotligt skadad av vår framväxt! För mig spelar det ingen roll om vi har våra elbilar såvida inte elen är GRÖN.
  Politikerna är mer intresserade av folkets opinion och landets välfärd än att investera skattemedlen i förebyggande åtgärder. Just det här med förebyggande åtgärder är dessvärre väldigt svårt att räkna på. Folk ser inte effekterna av åtgärderna och därför blir investeringarna mindre uppskattade.

  Jag hoppas verkligen att du med din inflytande lyckas påverka den kommande generationen så att vi i framtiden lyckas driva politiken i ”rätt” riktning.
  Jag är varken en pessimist eller optimist utan snarare en realist. Det blir en smutsig framtid.
  Frågan jag ställer mig själv är, våra tidigare framgångsrika civilisationer måste ha insett att de var på väg in i en oviss framtid utan att de kunde göra något åt saken. Många tror att okunskapen låg bakom deras undergång jag tror snarare att tveksamheten var den avgörande orsaken.
  Av Mostag Feyzie, studenten längst fram med afghansk( ej iransk) ursprung, men det spelar ingen roll vilken ras vi tillhör vi måste sträva efter att samarbeta!

  //Jag gillar tanken att alla människor fick bära runt sitt koldioxidutsläpp från dagen innan, som straff. Tror att vi hade snabbt nått målen med att minska koldioxidutsläpp.

  Svara
 5. Anders
  Anders says:

  Rullväskorna var en bra idé – faktum är att vi har ju redan bagageutrymmen på många hundra liter i varje bil. Där fås det väl plats iaf en veckas utsläpp innan man måste åka till närmsta återvinningsstation med det då man ändå lämnar 2 kg returpapper!

  ;-)

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.