Reser vi mer buss om det är trevligt?

I går hade jag förmånen att leda ett seminarium om kompetensbehovet inom kollektivtrafiken på Åkersberg i Höör (bra kollektivtrafikläge). Det blev en mycket intressant och lyckad dag. Och de samlade aktörerna (politiker, kollektivtrafikföretag, länstrafikbolag, kommunfolk, fordonstillverkare, resenärsorganisationer, regioner osv) diskuterade vilka kompetenser som skulle behöva utvecklas för att vi skall lyckas med att öka kollektivtrafikresandet.

Vi lärde oss massor av varandra. Vi lyfte fram mängder av kunskap som behöver ökas för att det skall hända nåt. Bussföretagen lyssnade på länstrafiken och kommunerna och vice versa. Några saker lyftes hela tiden: vi måste samarbeta, vi måste utnyttja allas kompetens och vi behöver lyfta den allmänna kunskapsnivån inom branschen.

Många gånger handlar det om ganska enkla små förbättringar i bemötande, information osv. Dessa så kallade hygienfaktorer kan inte öka resandet, men de kan göra så att man inte slutar resa. Fast jag tvivlar nästan efter att på konferensen fått höra om Bussturken, en superpopulär chaufför hos Blekingetrafiken. Han har fått en egen fan-sida på Facebook med just nu mer än 2700 medlemmar och där kan man just nu läsa t ex:

”- ska aldrig skaffa bil,,, du är underbar ♥

– Underbart. Kör du buss i helgen och vilken? vore trevligt o åka lite…:D

– Inspirerande kille! Tänk, hur vår värld kan komma att se ut när vi alla har lärt oss att behandla varandra på det sättet, med livsglädje och respekt!

– man får lust att börja åka buss när man ser det här :)

– kungen! åkte från centrum till kungsplan bara för att se honom.”

Bussturken är egentligen kosovoalban och heter Rraman Krasniqi. Han behandlar alla så som vi alla vill att det skall vara när vi åker buss.

Folk väntar gärna in de turer som Rraman kör, och på Facebooksidan läggs det ofta ut de turer där man kan träffa honom.

Nån som fortfarande inte förstår vad sociala medier kan betyda. Fast på Blekingetrafikens webbplats finns det inget om Rraman.

Länk:

Bussturken på Facebook

6 kommentarer
 1. Oskar Kryh
  Oskar Kryh says:

  Om alla busschaufförer var som Rraman så tror jag att fler skulle åka buss. För fortfarande finns det ju busschaufförer som egentligen borde kört sopbil, då hade de ju i alla fall sluppit prata med ”skiten”:P

  Svara
 2. Leonardo
  Leonardo says:

  Jag reser ganska ofta med Swebus på linjen Malmö-Jönköping. Där saknas verkligen trevliga förare. De allra flesta är sura och serviceovilliga. Gamla, till synes uttråkade gubbar, vars enda målsättning tycks vara att på något sätt hanka sig fram till pensionen.

  Svara
 3. Sarah Å
  Sarah Å says:

  I Uppsala finns också en superhärlig busschafför, Amos Makajula. Han har också en facebook-grupp med över 5000 medlemmar. Om fler var som honom och som Rraman skulle nog fler faktiskt lockas till att åka mer buss.

  Svara
 4. Therese
  Therese says:

  Vore bra om ett sånt här seminarium kunde arrangeras varje år i Skåne. Kanske även med galakväll…. Finns ju nationella konferenser, men det blir ju inte lika ”intimt” som det skulle kunna bli. Och vi behöver nog mer av branschkänsla i Skåne (vad branschen nu än är) :-

  Svara
 5. Sara_L_Andersson
  Sara_L_Andersson says:

  Tjena, och det klart men reser mer om bussföraren är trevlig. Jag blir alltid glad och känner att det blir en bra dag om bussföraren morsar på mig när jag tar mig till jobbet. Är det inte så för dig?

  En sjuk grej jag hittade när jag kollade resor till Kiruna – se längst ned i artikeln. Ha ha, höll på att skratta ihjäl mig. Har ni rest buss i Kiruna??? Mvh Sara

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.