Framtiden är så ljus att du måste ha solglasögon?

Just hemkommen efter ett bra möte med referensgruppen för Klimatsamverkan Skåne (hur många sådana finns det egentligen?). Det är Länsstyrelsens, Regionens och Kommunförbundets samverkansplattform för att ta fram färdplanen för hur vi uppnår ett koldioxidneutralt Skåne 2050.

Kul blandning av forskare, politiker, miljöfolk, företagsrepresentanter osv. Och jag fick lära mej en del nytt. T ex att vi måste ta betydligt större hänsyn till att det blir varmt och fuktigt, och planera för alla de människor som får hälsoproblem av detta. Plantera träd, bygga husen så att de blir svala osv.

Och det blev också flera bevis för att företagen i många fall är på väg att gå före samhället. Skanska efterlyste samma regler från svenska staten som EU föreslagit när det gäller energieffektivisering av byggnader. Akka Frakt ville ha försäkringar om att nya regler för chaufförers utbildning inte skjuts på framtiden. Det blir nu allt tydligare att det inte kommer att vara stater som löser klimatfrågan, utan företag, organisationer och städer som väljer att gå före. Det som våra politiker på nationell nivå tycks ha så svårt att fatta, begriper man i företagen och i städerna.

En diskussion utbröt också kring huruvida det finns bevis för att de positiva framtidsbilder som flera efterlyste faktiskt får folk att agera. Ingen av de närvande forskarna verkade sitta inne med svaret, och inte nån annan heller. Men i alla sammanhang efterlyses just detta: Försök visa upp alla de positiva följderna som det kan bli av  att satsa på att lösa klimatfrågan. För ingen orkar väl med katastrofscenarier? Men kan inte ett hot få oss att gå samman för att med gemensamma krafter lösa problemet?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.