Panta rei – allting flyter

Hemma igen efter en fantastisk seglingsvecka i Kroatien. Allt fungerade perfekt: vädret, vinden, hamnarna, maten, seglarvännerna osv.

Från marinan i Kremic utanför Split seglade vi till naturreservatet på Kornatiöarna. Den lilla fiskebyn Vrulje, med kanske trettio hus, bjöd på sista kajplatsen av sju, alldeles vid restaurangen. Oerhört god fisk. Nästa dag trettio sjömil till Primosten på fastlandet. Sen Komica på Vis, vidare till Hvar, och så Rogac på Solta. Alla alldeles bedårande ställen, med vackra hus, god mat, vackra promenader etc. Och så tillbaka till marinan och den proffsiga uthyrningsfirman Sunsail. Tusan vad en vecka går snabbt.

Vrulje på Kornati, Kroatien. Foto: Christer Ljungberg

Och sköna bad både mitt till havs med hundra meters djup, och i badvikar med kristallklart vatten. Väldigt lite synligt skräp i vattnet, trots massor av båtar. Och trots att alla förväntas tömma toaletttankarna i havet. I vår båt stod det att tankarna var fulla efter sex användningar av toaletterna (vi hade tre stycken på båten). Någon möjlighet att tömma dessa tankar i hamn fanns inte.

I båten fanns också ett litet anslag som gällde de regler som gäller in USA. Antagligen exporterar den franska båtbyggaren Jeanneau dit, och därför fanns dessa upplysningar. Där kunde man bland annat läsa att så nära som tre sjömil från kusten får man inte kasta i plast, paper, trasor, glas, mat, metall, porslin och trä.

Längre ut blir det tillåtet att kasta i allt mer, och tjugofem sjömil från kusten får man kasta i allt utom plast. Mellan 3 och 25 sjömil får man inte kasta i saker som flyter….panta rei…

Länk: Om toalettavfall från fritidsbåtar i Sverige

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.