Hur rika vill vi bli?

Idag har COP17 börjat i Durban. Ingen verkar tro på något resultat, men alla bedyrar ändå hur viktigt mötet är för att hålla igång processen. För trots att alla senare mätningar visar att klimatproblemen blir allt allvarligare så kommer ändå inte världens ledare att kunna få till ett avtal som kan göra att vi börjar minska utsläppen istället för att öka dem.

Nånstans börjar det kännas ganska absurt att trots alla vetenskapliga bevis, nya mätningar som visar att vi rör oss längs värsta-scenariot osv, så förmår vi ändå inte få till ett avtal om att ena världen och gå i rätt riktning.

Men om alla bara gör lite, byter en glödlampa, sorterar en sopa, kör en Prius, så blir det ju bra – säger en del. Alla dessa typer av ansträngningar är ju bra, så länge man kommer ihåg vad den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare David Mackay säger: ”Om alla gör lite, så kommer vi också att uppnå lite”.

Och världen behöver inte lite förändring nu, utan ganska stora steg. Det vi behöver är ett paradigmskifte eller en revolution i hur vi ser på resursförbrukning, världens ändliga resurser och våra utsläpp.

Men många av den gamla världens länder, USA, Europa osv, som fortfarande tror att det är vi som är världens centrum, är så rädda om det vi kallar tillväxt att vi struntar i fakta, och satsar på det nog ordnar sig ändå.

Och studier visar dessutom att det lönar sig att satsa grönt. En studie av forskare i Oxford, Athen och Sorbonne för European Climate Forum visar att tillväxten ökar mer om den är grön. Om vi satsar på att minska utsläppen av koldioxid i Europa med 30% istället för 20% till 2020 (mätt från 1990) ökar BNP mer.

Tabellen är min bearbetning av en större tabell i ”A new growth path for Europe – generating prosperity and jobs in a low carbon economy” och den visar BNP-ökningen per år med de olika scenariorna för utsläppsminskning.

På samma sätt är det med arbetslösheten. Även här blir siffrorna betydligt bättre med en grön satsning.
Så vad tusan väntar vi på? Hur rika vill vi bli?

Länk:

A new growth path for Europe

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.