Svaren finns och ger lösningar på flera problem

”Med den kunskap vi har idag finns inget svar på klimatfrågan” skriver vanligtvis sansade DN på ledarsidan idag. Och jag är rädd att det inte handlar om att det är 1:e april. Sen kör man den den sedvanliga diskussionen om att FN inte får till ett globalt klimatavtal, och att vi inte vet om det inte är meningsfullt att Sverige går före.

Och så blir slutsatsen: ”Hoppet står i realiteten till den tekniska utvecklingen. Ett plötsligt , avgörande genombrott som förändrar energi- och klimatekvationen är inte omöjligt – men heller inget man lugnt kan förutsätta skall inträffa. Först och främst gäller det att utnyttja ett otal mindre förbättringar som steg för steg kan effektivisera energianvändning, energiproduktion och logistik.”

Den sista meningen är i stort sett det enda i ledaren som jag tycker är helt korrekt. Det finns hur många svar som helst på klimatfrågan , men vi har inte politiker som vågar eller vill föra fram dem. Den tekniska utvecklingen räcker enligt forskarna inte till, vi behöver också ändra vårt beteende.

Förmodligen har ledarskribenten förläst sig på Mark Lynas senaste epos – The god species – how humans really can save the planet. Där Lynas också pekar på att vi måste ha kärnkraft, CCS etc för att klara framtidens klimat och miljöproblem.

Några sidor längre fram i tidningen finns en artikel om att den tidigare upptäckten att neutriner kan färdas snabbare än ljuset, dvs att Einsteins relativitetsteori inte stämmer. I september presenterades ju resultat som tydde på att Einstein hade fel, och att det i så fall skulle kunna lösa i stort sett alla världens problem. Nu har man kommit fram till att de nya rönen var fel, och att det berodde på en glappkontakt i försöksuppställningen. Så tyvärr blev det inte något avgörande genombrott där.

I min egen lilla ankdamm trafikbranschen har ju spårtaxi utmålats som en lösning på alla trafikens problem. Sök på spårtaxi i rutan ovan om ni vill veta vad jag tycker och varför. Idag kör Sydsvenskan detta som 1:a aprilskämt. Och kanske är det där denna typ av system slutligen har hamnat. Efter många år har det fortfarande inte visat sig hålla som större system.

Så här snyggt blir det med spårtaxi på gågatan i Lund, enl Sydsvenskan

Klimatet är naturligtvis en av vår tids allra mest svårlösta ekvationer. Men det finns visst lösningar, som måste bygga på en kombination av ny teknik, ekonomiska styrmedel, smartare planering och beteendeförändringar. Det räcker inte med en av lösningarna, säger forskarna.

Och min andra kritik bygger på det faktum att klimatfrågan långt i från är det enda problemet vi har idag. Och att lösningen av klimatet också hjälper till att lösa flera andra problem. Andra miljöproblem, där vi också redan överträtt gränserna, är kvävets cirkulation (beror bland annat mycket på övergödning) och biologisk mångfald. För att inte tala om kemikalieanvändningen. Och ett annat överhängande problem är naturligtvis  att skapa ett energisystem som är långsiktigt hållbart, och inte beroende av ändliga resurser.

Skall vi klara att bygga en framtida hållbar attraktiv värld måste vi hitta åtgärder som hjälper till att lösa flera av problemen samtidigt. Flera sådana lösningar innehåller dellösningar både på klimatfrågan och andra miljö- och energiproblem.

Men den de kommer inte automatiskt för att vi stoppar huvudet i sanden. Och bara hoppas….

Länkar:
DN:s ledare 1 april
DN om Einsteins relativitetsteori
Sydsvenskans 1:a aprilskämt om spårtaxi

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.