Så är livet 2038

”Var är de flygande bilarna? Och robotarna som städar våra hem och lagar vår mat? Och inte har vi landat på Mars heller. Och varför kör inte bilarna av sig själva?

Bilderna av framtiden från femtio år tillbaka i tiden har inte blivit sanna, hör man ibland folk säga. På 2000-talet skulle ju allt detta ha hänt. Och i dagens science fiction-filmer ser vi fortfarande ungefär samma framtidsbilder.

Sanningen är väl som science fiction-författaren William Gibson säger: framtiden är redan här, den är bara ojämnt fördelad.”

Detta är början på förordet i boken ”2038-på spaning efter den tid som nalkas”, som vi i går kväll hade releaseparty för på Grand Hotel i Lund. Vi var ungefär 130 personer som lyssnade på framtidsanalytikern Troed Troedsson och på nöjesjournalisten Jan Gradvall, som båda pratade kring sina respektive artiklar i boken.

Troed pratade om hur världen förändras när vi går från en värld med obegränsad energitillgång men knappa resurser vad gäller vad gäller information och kunskap, till en värld med obegränsad kunskapstillgång men väldigt knappa energiresurser. Detta kommer att ställa krav på förståelse, och då helst av arten De Luxe-förståelse. Det handlar om att vi måste gå från bara kunskap till förståelse och från planering till realtidsförmåga. Detta betyder i sin tur att de flesta av oss måste sluta att vara specialister och vara allt mer komplexister.

Jan menade att populärkulturen ofta är först med det nya, men inte alltid är lätt att förutspå. Ingen i västvärlden hade i början av året förväntat sig att Sydkoreansk pop, sk K-pop, skulle definiera år 2012 med the Gangnam style. Jan menar också det är lätt att tro att allt kommer förändras, men så kommer det inte bli. Mycket av det vi uppskattar idag kommer finnas kvar. Rolling Stones kommer helt säkert finnas kvar och turnera runt – även om bandmedlemmarna är döda – och då som hologram.

Mer om allt detta kan du läsa i den nya boken, och då får du också läsa min artikel med titeln Conny och Felicia följer ett spår – och hamnar på olika ställen. Det är en dystopisk betraktelse, och en utopisk. Och så en del som diskuterar hur vi kan välja att hamna i den ena eller den andra.

Men boken innehåller också en hel del andra spännande artiklar om livet 2038. Utsläppen från transporterna har inte löst sig, menar Lars Nilsson, miljödirektör på Trafikverket. Och hans namne, prof Lars Nilsson, LTH, menar att övergången inom energisektorn inte heller kommit så lång man kunde önska. Och du får också läsa om hur handeln ser ut, hur företagen drivs och hur sociala medier förändrat vårt sätt att kommunicera.

Och nu blir det reklam. Boken går att beställa här: Trivectors webb-shop

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.