Externhandeln minskar i USA och Storbrittanien

För några år sedan var Sverige det land i Europa som hade flest kvadratmeter externhandelsyta per invånare. Jag vet inte om det är så fortfarande, men jag skulle tro det. Här i Skåne har vi som jag skrivit om flera gånger en stark överetablering av externhandel. I påsk besökte vi Center Syd, för att bunkra på väg mot sommarhuset i Barsebäckshamn. Parkeringen var långt ifrån full.
Min bloggkollega Anders Almén, som är fristående handelskonsult, och som också har skrivit ett intressant kapitel i Trivectors jubileumsbok skrev häromveckan om hur externhandeln i Storbritannien minskar, och handeln i städerna ökar. Trenden stämmer väl med den man kunnat se i flera år i USA.
I veckan dök nya numret av Market upp på kontoret. Där refereras en undersökning som tidningen gjort med 3399 intervjuer av ”en representativ internetpanel”. Den visar att betygen för cityhandeln över hela landet sjunkit det senaste året.  I den konstaterar man att cityhandeln som regel får mycket lägre betyg än externa köpcentrum och handelsområden för priserna och parkeringarna.
Och visst ser det ganska dystert ut i många svenska städer om du tar en vandring i de centrala delarna. Den bilden delas av Lund, Eskilstuna, Västerås, Luleå, Hässleholm osv, alla sådana som jag besökt under senare tid. 
Ofta finns det ett antal fastighetsägare som hellre låter lokalerna stå tomma än sänker priserna. På så sätt kan man hålla skenet uppe gentemot bankerna och låtsas som om intäkterna kan hållas på hög nivå. Frågan är hur länge den bubblan kan hålla.
Min gissning är att vi kommer att se samma trend här som i USA och Storbritannien. Det vill säga fler och fler vill handla i en stad istället för ett externt köpcentra. Frågan är bara om fastighetsägarna hinner ta död på våra innerstäder före det.
Länkar:
1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Storbritannien heter det, med ett t och två n.

    Man kan dessutom fråga sig hur mycket köpenskap det finns plats för. För samtidigt blir det alltfler gallerior, åtminstone i Stockholm där jag bor. Knappt har Liljeholmens jättelika galleria blivit klar förrän det blir en i Hornstull, ett t-banestopp därifrån. Vad får folk pengar ifrån att handla där?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.