Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att forma den

Framtiden är het, som alltid. Efterfrågan på framtidsstudier och spådomar om hur det kommer att bli framöver tycks inte minska.

Det tycks vara en aldrig sinande efterfrågan på mina föredrag om framtidens stad, framtidens trafik, framtidens hållbara företag, osv.

Vi vill helt enkelt veta hur det kommer att bli. Så att vi kan förbereda oss. Hur kommer behovet av energi se ut? Hur kommer behovet av bostäder att vara? Vilka företag kommer att lyckas? Vilken trafik kommer det att bli? Och så försöker vi att planera för denna framtida prognosticerade situation.

Men om vi vill veta hur framtiden skall bli är det bästa sättet att agera på ett sätt som gör att vi kommer till den framtid vi vill ha. Inte passivt styra mot en prognosticerad verklighet. Alltså – målstyrning istället för prognosstyrning.

Jag tror att om vi skall gå i riktning mot ett mer hållbart samhälle är detta en nödvändighet. Som det nu är har vi på en samhällelig nivå infört hållbarhet i alla policydokument och riktlinjer. Men när det kommer till praktiken så händer inte mycket. Det är i alla fall kontentan av en ny avhandling av Fredrik Pettersson, vid institutionen för miljö- och energisystem, på LTH. Avhandlingen presenteras den 21 mars, och jag missar tyvärr disputationen pga föredrag – om framtidens trafik….

Att sätta mål, studera vilka åtgärder som leder mot dessa mål, och sen införa åtgärderna är en nödvändighet om vi skall gå mot ett hållbart samhälle. Idag vågar politikerna nästan aldrig göra detta, med någon sorts felaktig tro att det kostar pengar och jobb.

Och kanske är det också så att påverkan från dagens strukturer med fossilbränsle, bilindustri är så starka att man inte vågar. Vi sätter alltså upp målen, men vågar, eller vill, inte styra mot dem.

Men det finns massor av studier som visar att solenergi, vindkraftverk, nollenergihus, kollektivtrafik för förnyelsebar energi, järnväg etc ger både jobb och välstånd. Men kräver naturligtvis att vissa branscher minskar eller försvinner, och att andra ökar. Och det kräver mod.

Eller som Nike säger: Just do it!

1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Jamen det är väl självklart… Man får inte gå emot Marknaden (uttalat på samma spända vis som gamla stalinister uttalade Partiet). Och om marknaden inte vill ha hållbarhet är det inte tillåtet.

    Problemet för våra nyliberalt troende politiker är att hållbarhet förutsätter politisk styrning. Och det är fult. Inte minst förutsätter det offentligt beslutad infrastruktur.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.