Almedalen – ett beslutsfattartivoli mest på gott

Sitter på balkongen till hotellet i Illetes, Palma där vi för några dagar firar vår 30-åriga bröllopsdag.

Så har man fått några dagars distans till Almedalen det här året. Det var mitt fjärde år på plats i Visby. Det tre föregående åren har jag föreläst, modererat och panelat för andra. I år var första gången som vi på Trivector hade ett eget program. Jag sålde in idén till mina medarbetare eftersom jag anser att många av de frågor vi arbetar med är precis sådana som diskuteras i Almedalen, intressanta samhällsfrågor med politiska implikationer.

Vi ägnade en hel del tid åt praktiska frågor om var vi skulle bo, och vilken lokal vi skulle vara i. Båda löste sig på bra sätt. Men kanske mest tid la vi på att sätta samman ett intressant program, med den övergripande titeln ”Transport för en hållbar framtid”. Inom detta tema valde vi fem stycken olika ämnen. Om parkeringsnormer, peak car, hälsoaspekter på stadsbyggande och trafik, fördubbling av kollektivtrafiken och städernas arbete med hållbara transporter. I det sistnämnda utsåg vi dessutom den stad i Sverige som är bäst på hållbara transporter.

Foto: Ulf Eriksson

Alla dessa fem seminarier var likartat uppbyggda: 20 min föredrag, 25 min paneldiskussion inklusive frågor från publiken. Vi la också ner stort arbete på att sätta samman intressanta diskussionspaneler, med intressanta personer. Och med totalt sett en jämn könsfördelning.

När allt detta var gjort återstod bara den lilla detaljen att marknadsföra eventet så att någon ville komma och lyssna. Vi använde sociala medier i stor utsträckning, Twitter, Facebook och Linkedin. Och så våra vanliga kanaler med elektroniskt nyhetsbrev, vårt magasin 2038 osv.

Björn, som är Trivectors marknadschef, körde sin gasbil till Visby med ett släp. Släpet innehöll roll-ups, reklammaterial och Trivectors tre elcyklar. Resten av de åtta medverkande från Trivector kom med båt eller flyg. Vilket som är bäst miljömässigt är inte helt lätt att säga, de tidigare snabbfärjorna var i alla fall sämre än flyg. Har inte lyckats hitta uppgifter om de nuvarande.

Nu var allt och alla på plats. Och dagen före vår dag i Almedalen hade vi annonsplats på Move by bikes lastcykel, som syntes i hela Visby, med hela programmet i klartext.

Så var det dags, den 3 juli i Bryggaresalen på Mellangatan i Visby. Skulle det komma någon? Det gjorde det. Alla våra fem seminarier var fullsatta, och det med mest hälsotema var allra mest fullt, så folk knappt kom in! Många intressanta diskussioner med både paneldeltagare och publik blev det. Spännande människor kom och pratade med oss, och vi fick många nya intressanta kontakter.

Foto: Ulf Eriksson

Själv hann jag med att gå runt och lyssna på många seminarier, politiska tal osv. Och dessutom äta lunch, middag och fika med en del av alla de jag hade som ambition att träffa. Och så alla möten med andra personer man bara råkar stöta på.

Och man kan förstå att miljöpartiet blev lite gramse på Alliansen som på mp:s dag snodde friskt och lanserade ett paket med höghastighetståg för 140 miljarder. Bättre sent än aldrig.

Det som störde mig mest var naturligtvis att nazisterna höll tal varje dag på torget. Varför tillåter vi det? Kan en demokrati tillåta partier som har som mål att skrota demokratin?

Och själv var jag väldigt nöjd med att vara en av de 6000 som lyssnade på Özz Nujen istället för en av de 1600 som hörde på Jimmy rasist.

Två av våra seminarier, det om fördubblingen av kollektivtrafiken, och det om vilken stad som är bäst i Sverige på hållbara transporter, kommer jag att skriva om i de två följande blogginläggen som kommer inom ett par dagar, när vi är hemma i Sverige igen.

Länk: Trivectors Almedalsprogram

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.