Livet är sällan svart eller vitt

Sitter och tittar ut över havet från skrivbordet i sommarhuset i Barsebäckshamn. Funderar över den här sommaren, som jag själv tycker varit mycket bra. Här har vädret varit bra det mesta av sommaren, kanske med lite mycket vind och inte så många vara kvällar. Inte så fruktansvärt dåligt som vissa gett uttryck för i sociala media, men inte heller superperfekt. Utan mer som livet är mest – både och.

Men min bild är att numera är väldigt mycket antingen eller. Och det gäller så många olika företeelser i samhället. Polariseringen ökar oavsett om det gäller politik, ekonomi, integration men även inom områden som jag jobbar med t ex vårt sätt att förflytta oss, synen på våra städer osv.

När det t ex gäller personbilstrafiken, så ökar den något just nu, samtidigt som det finns en allt större förståelse hos många att vi helt enkelt inte kan få plats med alla bilar inne i våra städer, utan där krävs mer yteffektiva lösningar. Detta har fått såväl KAK som BilSweden att i sommar känna behov av att skriva debattartiklar om hur viktigt det är att vi inte glömmer bort bilen i stadsplaneringen. Skulle inte tro det. Det finns gigantiska ytor som påminner oss.

Cyklandet har totalt sett i landet sjunkit något under senare år, trots att vi samtidigt upplever en cykelboom i vissa städer. Och cykellobbyisterna har äntligen börjat bli lite mer synliga, även om man inte har de enorma resurser som billobbyn har.

Men det kanske allra mest polariserade just nu inom trafikområdet tycks vara de självkörande bilarna. Här ser vi allt oftare hur de beskrivs som det som skall rädda hela trafiksystemet. Säkerheten ökar, och vi kommer bara att behöva en bråkdel av antalet bilar, när de alla blir del av en enda självkörande bilpool. Uber, den omdebatterade taxitjänsten, jobbar hårt på detta.

Men som jag skrivit om flera gånger tidigare, det är lika möjligt att bilkörningen ökar istället. När fler kan bosätta sig på längre avstånd från sina jobba och fritidsaktiviteter, och använda tiden när bilen kör dig till att jobba, eller umgås. Och de många etiska problemen kring ansvarsfrågan och liknande ser inte ut att lösas så enkelt. Men visst, bilarna kommer säkert att bli allt mer automatiska, frågan är bara när och ur.

Jag tror att samhället skulle må bra av lite mer antingen eller i debatten. Att fler skulle våga säga att jo, det kan bli på detta sättet, men lika gärna tvärt emot. Och ibland både och på samma gång.

En sak bör vi dock ta på fullt allvar och det är frågan kring klimatförändringarna. I sommar kom den kände klimatforskare James Hansen, tidigare på NASA, med en rapport som säger att konsekvenserna om vi inte lyckas minska utsläppen kan bli mycket värre än man tidigare trott. Istället för en havshöjning på 30 cm till 2065 kan det istället bli 3 m.
I detta fall tycker jag det är bra med en polarisering. Här gäller det att ta varningarna på allvar. Och inte kompromissa.

Rolling Stone om James Hansens rapport

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.