Världens modernaste land måste ha öppna städer

Efter att i två dygn följt utvecklingen efter det fruktansvärda terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, är det skönt att se att öppenheten försvaras på alla sätt, och att staden fylldes med folk redan dagen efter. Redan på lördagen var folk tillbaka på gatorna, och på söndagen, två dygn efter attentatet, genomfördes en manifestation med tiotusentals människor på plats för att hedra offren, och visa att terroristerna inte vinner.

Det terroristerna vill är just att förstöra öppenheten och moderniteten. Terrorsekter vill föra oss tillbaka till medeltiden, styrd av medeltida sharialagar. Att Sverige är världens modernaste land visar World Value Survey varje år. Vi ligger högst både när det gäller skalan överlevnad-självförverkligande, och på traditionella-sekulära/rationella värderingar. Det finns inget land i världen där folk är mer rationella och sekulära, och har bäst möjligheter till självförverkligande.

Och skall vi fortsätta att vara där måste vi också fortsätta att vara ett öppet land. Skall rationaliteten ligga högt, måste vi vara öppna och transparanta. Och samma gäller möjligheterna att förverkliga sig själv.

Staden som på latin heter urbs, om vi menar husen och gatorna, heter också civitas, om vi menar människorna och mötena. Och staden är ju båda delar – husen, gatorna och torgen, men också människorna och mötena. Det ligger i själva definitionen av en stad att den är till för människor och möten, att handla och diskutera med varandra, att träffas och umgås. Vilket kräver att den är öppen.

Våra svenska städer är oftast väldigt öppna. Vi kan röra oss fritt nästan överallt. Det som ibland begränsar vår rörelsefrihet är biltrafiken. På många håll prioriterar vi metallådor istället för människor.

Nu är det viktigt att i den efterföljande diskussionen värna öppenheten i samhället och våra städer. Och då handlar det naturligtvis om fysisk öppenhet, möjlighet att röra sig överallt. Men även diskussionen om kameraövervakning, avlyssning osv är viktig.

Att försvara öppenheten blir en förutsättning för att bevara vårt moderna samhälle och demokratin i det.

 

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.