Vi måste värna demokratin om vi skall klara hållbarheten

De gula västarna i Frankrike började sina protester med att motsätta sig en höjning av bensinpriset. Och med tanke på den långa tradition man har i Frankrike av våldsamma protester, så drog Macron tillbaka höjningen.

Över hela världen ser vi hur olika grupper känner sig åsidosatta av politiken, man känner sig inte lyssnade på. Ofta handlar det om konflikten stad och land. De som bor på landsbygd och mindre orter upplever att alla satsningar som görs går till storstadsområdena.

Och klyftorna mellan fattiga och rika ökar, istället för att minska. De 26 rikaste personerna i världen äger nu lika mycket som de 3,8 miljarder människor utgör världens fattigaste hälft, uppger Oxfam i en ny rapport.

Detta ger oss fenomen som Trump, Brexit, Gula västarna, populistpartier i olika länder osv.

Det som fick mig att få upp ögonen för detta demokratiproblem var Jan Schermans TV-serie under 2018 med namnet ”Länge leve demokratin”. I de tre programmen vände och vred han på ett mycket intressant sätt på frågan. Vi fick se att riksdagsmännen upplevde att allt för stor del av tiden gick till administrativa uppgifter, och att 40% av dem ansåg att demokratin är hotad.

Programmen lyfte också frågan om att politikerna i dag låter allt mer lika, och att man inte vågar sticka ut. Pressekreterarna tycks styra över vad de skall säga och inte säga. Demokratin har blivit blank, hal och slipad, sa en person i program två.

I slutet av program tre intervjuas journalisten Per T Ohlsson. Hans ord fastnade i mitt huvud: Den perfekta demokratin finns inte, och bör inte finnas. Skulle vi gå åt det hållet skulle vi vara på väg mot ett nytt Auswitz etc. Demokratin måste ständigt diskuteras.

De här programmen gjorde att vi intervjuade Jan Scherman för Trivectors magasin 2038, som finns på vår webbplats. Där kan du läsa en intressant intervju med honom.  I slutet av januari 2019 ordnade vi sen ett seminarium på Trivector i Lund, kring dessa frågor. Där med verkade också Jan Scherman, och vi hade en intressant diskussion i ämnet. Före mötet spelade vi också in ett avsnitt i vår podd Esplanad, med honom, och den kommer att släppas inom någon vecka.

Vi har ju även inom transportområdet haft flera fall där man inte lyckats beskriva nyttan med de åtgärder man arbetat med för att åstadkomma en ökad hållbarhet. I Lund och Göteborg har det startats nya partier för att man inte gillat satsningarna på spårvagn respektive Västlänken. Är våra politiker sämre idag på visioner och berättelser som förklarar framtiden?

Och just nu händer så mycket inom transportområdet – och i stor utsträckning är det digitaliseringen som driver. Och även här kommer demokratifrågan in. Hur ser vi till att de nya tjänsterna blir för alla? Och kommer stora techbolag att styra utan inflytande från samhället? Och styr vi digitaliseringen mot hållbarhet?

Skall vi klara hållbarheten måste vi värna demokratin.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.